У Львові активісти поставили ультиматум російському «Яндекс.Таксі»

01.03.2017
Минулого тижня на львівському ринку з’явилося скандальне російське «Яндекс.Таксі».  
 
Воно одразу викликало негативну реакцію не лише у місцевих перевізників та пасажирів, а й у очільника міста.
 
За кілька днів після початку роботи компанії мер Львова Андрій Садовий поскаржився на незаконну рекламу «Яндекс.Таксі» та повідомив, що мерія звернулася до Укртрансбезпеки з проханням перевірити законність роботи фірми у місті. 
 
Днями активісти кількох організацій, серед яких «Правий сектор» та «Варта-1», закликали «Яндекс.Таксі» припинити роботу у Львові, аби уникнути конфліктів. Керівник «Правого сектору Львівщини» Тарас Бобанич (Хамер) заявив, що   представники компанії мають покинути територію Львівської області.
 
Проти російської фірми таксі влаштували акцію, під час якої автомобілі «Яндекса» обклеїли написами «Я працюю на окупанта», а самим працівникам та керівництву компанії поставили ультиматум.
 
«Активісти замовили вісім автомобілів у «Яндекс.Таксі» з різних куточків міста, а кінцевою точкою була парковка на вулиці Науковій. Там рух автомобілів був заблокований представниками небайдужої громадськості, які попросили викликати на місце події  керівництво фірми-перевізника. Прочекавши півтори години та отримавши відмову топ-менеджменту «Яндекс.Таксі» зустрітися, активісти виступили зі спільною заявою, — повідомив один з організаторів акції протесту  Андрій Романчак.
 
— Для нас це не бізнес, це гроші тих людей, з якими ми воюємо. Ми не хочемо допустити ще одну російську фірму на український ринок. Ми хочемо зупинити це зараз. І тому просимо водіїв «Яндекс.Таксі» послухати нас. Оскільки ви не хотіли йти з нами на діалог, то ми виставляємо ультиматум. У нашому місті ми не хочемо, щоб ви працювали і заробляли гроші. Ми знімаємо з себе відповідальність за будь-які дії невідомих нам патріотів, які після вашої відмови йти на контакт можуть якось не витримати і проявити агресивні дії щодо ваших працівників і вашої компанії». 
 
У «Яндекс.Таксі» наразі ніяк не відреагували на цей інцидент. Незважаючи на протести та ультиматум кількох громадських організацій, таксі залишиться працювати у Львові.
 
«Яндекс.Таксі» продовжить надавати сервіс у Львові, адже ми працюємо у повній відповідності із законодавством України. Дивно вішати ярлик «російської компанії» тільки через те, де вона була заснована. «Яндекс» фактично є низкою інтернет-сервісів, які не можуть мати політичних чи будь-яких інших поглядів», — ідеться в повідомленні прес-служби «Яндекс.Таксі».
 
Нагадаємо, що Львів став п’ятим містом України, де запрацював російський сервіс «Яндекс.Таксі». У минулому році він почав надавати послуги в Києві, Харкові та Дніпрі, а на початку лютого цього року — в Одесі. Крім України, сервіс доступний ще в п’яти країнах: Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстані та Росії.