Міністром торгівлі США став «король банкрутств» Уїлбур Росс

01.03.2017
Міністром торгівлі США став «король банкрутств» Уїлбур Росс

Пан Росс має виконати передвиборчу обіцянку Дональда Трампа.

Верхня палата Конгресу США затвердила кандидатуру Уїлбура Росса на посаді 39-го міністра торгівлі США в адміністрації Дональда Трампа.
 
Сенатори-демократи не опиралися призначенню кандидата від президента Трампа: за пана Росса проголосували 72 iз них, проти — 27.
 
Цей мільярдер зробив свої статки на реструктуризації проблемних бізнесів, тому отримав прізвисько «король банкрутств».
 
Тепер уже немолодий новоспечений міністр (Россу 79 років) має виконати передвиборну обіцянку Трампа і повернути робочі місця у сфері промисловості назад до США, повідомила вчора агенція «Франс Пресс».
 
Уїлбур Росс починав як фінансист у нью-йоркському офісі N M Rothschild & Sons, де працював консультантом.
 
Зі студентських років Уїлбур Росс був прихильником Демократичної партії, входив до її керівництва, а за президента Білла Клінтона брав участь у роботі ради директорів американо-російського фонду TUSRIF, який заснував уряд США для здійснення приватних інвестицій у російську економіку.
 
На початку 1990-х він допоміг Дональду Трампу зберегти контроль над його трьома казино в Атлантік-Сіті, коли частина інвесторів спробувала витіснити майбутнього президента з цього бізнесу.
 
З початку 2010-х років змінилися й політичні симпатії Росса.
 
Він став спонсорувати кандидатів і організації Республіканської партії, вступив у партію, підтримав Дональда Трампа на президентських виборах, був його радником з економічних питань.
 
У листопаді 2016 року Трамп запропонував йому ввійти в новий кабінет міністрів.
 
Раніше Росс також мав ділові стосунки з Росією. У 2014 році він став віце-президентом ради директорів найбільшого на Кіпрі банку — Bank of Cyprus, який за рік до цього був врятований від банкрут­ства шляхом фінансової підтримки країн Єврозони та Міжнародного валютного фонду (МВФ).
 
Bank of Cyprus є другим за розміром акціонером зареєстрованої у Панамі компанії Lamesa Holding, що належить російському олігарху Віктору Вексельбергу, нагадує «Франс Пресс».
 
Попередником Росса на посаді віце-голови Bank of Cyprus був Володимир Стржалковський, у минулому співробітник КДБ, якого вважають близьким до президента РФ Володимира Путіна.
 
Раніше РБК писав, що до 2015 року Росс та Стржалковський разом працювали у кіпрському банку, а також підтримували дружні особисті стосунки.
 
Журнал «Форбс» оцінює статки Уїлбура Росса  у 2,5 млрд. доларів. Пан Росс їх заробив, скуповуючи активи компаній-банкрутів, пізніше реструктуризовував, а потім продавав із великою для себе вигодою.
 
Тижнів два тому група сенаторів-демократів звернулась до Росса з письмовим проханням пояснити, чи має Bank of Cyprus якийсь стосунок до основної компанії Дональда Трампа Trump Organization, а також розповісти, чи контактував Росс iз ким-небудь iз російських офіційних осіб у період виборчої кампанії.
 
Відповіді новопризначений міністр сенаторам поки що не надав.