І там рука Москви: Росія відмовилася видати Південній Кореї підозрюваних у вбивстві Кім Чон Нама

01.03.2017
І там рука Москви: Росія відмовилася видати Південній Кореї підозрюваних у вбивстві Кім Чон Нама

На місці отруєння Кім Чон Нама в аеропорту Куала-Лумпура.

Москва відмовила Сеулу у видачі чотирьох підозрюваних у вбивстві Кім Чон Нама, брата лідера комуністичної Північної Кореї Кім Чен Ина, хоча відповідне прохання було надіслане раніше, повідомила вчора газета «Чунан ільбо» (JoongAng Ilbo) із посиланням на дипломатичне джерело в Сеулі.
 
За даними поліції Малайзії, четверо підозрюваних у вбивстві, які є громадянами КНДР, відразу ж після скоєння злочину залишили країну.
 
Вдалося встановити, що вони рейсами через Дубай i Джакарту дісталися Владивостока, а пізніше, можливо, Москви. 
 
За даними джерела, південнокорейські спецслужби у терміновому порядку надіслали російській стороні запит iз проханням затримати підозрюваних.
 
При цьому джерело зазначило, що Сеул вперше звертався до Москви iз запитом подібного характеру. Проте російська сторона не задовольнила це прохання і дозволила підозрюваним залишити країну.
 
Вже встановлено, що вбивство Кім Чон Нама було спланованою акцію розвідки Північної Кореї. Його смерть настала через 15—20 хвилин після отруєння 14 лютого в аеро­порту Куала-Лумпура хімічною субстанцією — фосфор­органічною бойовою отруйною речовиною VX.
 
А тепер випливає, що до вбивства якимось чином причетна і Росія. 
 
«Чунан ільбо» називає прізвища агентів-вбивць, які втекли до Росії: Лі Чжи Хен, Лі Чже Нам, Хон Чон Хак та О Чжон Гіль.
 
Влада Малайзії також може видати ордер на арешт північнокорейського дипломата — 44-річного другого секретаря посольства КНДР у Куала-Лумпурі Хен Кван Сонна, який, імовірно, був головним організатором замаху.
 
Оскільки він має дипломатичний імунітет, то глава поліції малайзійського штату Селангор наразі дав йому час самостійно з’явитися до правоохоронних органів та добровільно дати свідчення. 
 
Майже відразу по гарячих слідах малайзійській поліції вдалось заарештувати двох молодих жінок, громадянку В’єтнаму Доан Тхі Хуонг, яка мала відбути на батьківщину бюджетним авіарейсом, та 25-річну громадянку Індонезії Сіті Айсію, яка прибула до Малайзії у пошуках роботи.
 
Саме вони стали виконавицями злочину, намастивши на обличчя жертви отруту.
 
На допиті Сіті Айсія заявила, що її найняли взяти участь у нібито розіграші для реаліті-шоу, отримала за це 90 доларів.
 
Подібні зізнання зробила і в’єтнамка. За їхніми свідченнями, замовниками були особи японської чи корейської зовнішності, які пояснили цим жінкам, що їхнім завданням є лише підкрастися до вказаного чоловіка та намастити йому обличчя речовиною, схожою на косметичну олію.
 
Відразу після виконання завдання жінки пішли в туалет і вимили руки.
 
Попри те, що жінки неусвідомлено брали участь у злочині, їм можуть бути висунуті звинувачення у співучасті у вбивстві, за що у Малайзії обом загрожує смертна кара.