У Києві представить свій ф’южн-проект «Музика української землі» відомий композитор Іван Тараненко

02.03.2017
У Києві представить свій ф’южн-проект «Музика української землі» відомий композитор Іван Тараненко

Лауреат міжнародних конкурсів Мирослава Которович. (Фото з власного архіву.)

У Києві, в Національному будинку органної та камерної музики України, у середині березня пройде ф’южн-проект «Музика української землі» відомого композитора Івана Тараненка.
Маестро Тараненко — сучасний український композитор, виконавець, педагог, лауреат мистецьких премій імені Миколи Лисенка та Левка Ревуцького.
 
Твори Івана Тараненка виконують на багатьох концертних майданчиках Європи та США, вони постійно лунають в українських концертних залах.
 
А презентація його аудіо-альбому «Музика української землі» з успіхом пройшла у жовтні минулого року в рамках XXVII міжнародного «КиївМузикФесту».
 
Промоутер Марина Гайдук каже: «Музика української землі» — це авторська концертна серія сучасного українського композитора Івана Тараненка. Програми всіх проектів циклу складають винятково композиції у ф’южн-стилі. У мікст-стилі джазу, року, електроніки, академічної музики та автентичного фольклору». 
 
15 березня презентують головний концерт циклу. Це буде осучаснений, модернізовано переосмислений букет українського зимового фольклору «У снах Різдвяних ночей». 
 
«Зимова музика посеред весни — це спеціально задумана провокація, — пояснює композитор Іван Тараненко. — Тобто ця невідповідність є невипадковою. Вона виражає асиметричну до сьогоднішніх реалій мою мистецьку позицію. 
 
Ми живемо в час, коли такі споконвічні поняття, як честь, відповідальність, справедливість, милосердя й любов, підмінюються ерзацами і перетворюються на гібридні уявлення. Боротьба добра і зла сьогодні набирає нових і незвичних обертів, вона стає жорстокішою, більш небезпечною для всього людства. 
 
У підсумку, нам кожен день треба перероджуватися і воскресати для добра, надії й любові. Потрібен Христос, який рождається у наших серцях щодня, знову й знову.  Його народження потрібне нам завжди. Слухачі зможуть ще раз, випадково і протисистемно зануритися у музичну різдвяну містерію з казковим настроєм, у світ музики української землі».
 
«Уже навіть сама духовна ідея нового народження, відродження чи переродження асоціюється з весною рівно так само, як і з Різдвом, — каже Марина Гайдук. — Адже Весна, як і Різдво, — це час початку, час нових перспектив, нової надії, нового життя». 
 
До речі, подібна музична зимово-весняна ідея не є новинкою — у квітні 2014 року відбувся проект «Від Різдва до Великодня» квартету «Гольф­стрім».
 
Півтора десятка теплих мозаїчних ф’южн-композицій втілюватимуть у просторово-музичну форму близько 70 музикантів! Будуть піаністи, бандуристи, вокалісти, цимбалісти, цитристи, баяністи, контрабасисти, саксофоністи та електрогітаристи.
 
А ще — трубачі, кобзарі, скрипалі, камерні ансамблі, фольклористи та хористи.
 
Слід чекати також імпровізації та фантастичної світло-інсталяції.
 
До проекту залучені полярні за складом та стилістичним спрямуванням колективи: «МузКлуб Івана Тараненка»; камерний ансамбль «Київ-Брасс», ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського (диригент — Ігор Андрієвський), фольк-гурт «Многая лєта» (художній керівник — Анна Коропниченко) та хор хлопчиків і юнаків школи джазового і естрадного мистецтв Caritas (художній керівник — Тетяна Веріч). 
 
У концерті також братимуть участь солісти: зокрема, народний артист України Роман Гриньків (бандура), заслужена артистка України Богдана Півненко, лауреат міжнародних конкурсів Мирослава Которович, Сергій Охрімчук (скрипка), заслужена артистка України Оксана Нікітюк (спів).