Той, що поверне Америці її велич: головні тези першої промови Трампа у Конгресі

02.03.2017
Той, що поверне Америці її велич: головні тези першої промови Трампа у Конгресі

Тон президента Трампа цього разу був більш поміркованим.

В останній день зими президент США Дональд Трамп виступив iз першим зверненням до сенату та конгресу «Про становище країни» (State of the Union Address), у якому фактично виклав плани та завдання своєї адміністрації на чотирирічну каденцію. 
 
Значну частину свого виступу президент США присвятив питанню безпеки.
 
Трамп пообіцяв проводити суворішу імміграційну політику, що є для нього синонімом безпеки і кращих можливостей на ринку працевлаштування.
 
«Наші міграційні закони дозволять нам нарешті підняти зарплати, допомогти безробітним, зекономити мільярди і мільярди доларів, забезпечити громадську безпеку», — пояснив глава Білого дому.
 
А головне — дозволять зупинити злочинність і тероризм:
 
«За даними, наданими міністерством юстиції, переважна більшість засуджених за тероризм і за зв’язки з терористами після 11 вересня прибули з-за кордону. Вільний в’їзд iз тих країн, де неможливо провести ретельну перевірку, це — не співчуття, це — божевілля».
 
За словами президента, новий американський уряд планує здійснити історичну податкову реформу.
 
Вона передбачає зниження податкових ставок для вітчизняних підприємств: «Нинішня застаріла система лише знижує прибутки бідних і є великим тягарем для платників податків».  
 
Дональд Трамп також повідомив, що ініціюватиме законопроект, який передбачає виділення одного трильйона доларів на інвестиції в інфраструктуру країни.
 
«Америка витратила приблизно шість трильйонів доларів на Близькому Сході, і це у час, коли наша інфраструктура сиплеться на очах. За шість трильйонів доларів ми б могли перебудувати нашу країну двічі. Я звернуся до Конгресу з проханням ухвалити законодавство, яке надасть один трильйон доларів інвестицій в інфраструктуру США — ці гроші надійдуть iз державних та приватних джерел — та створять мільйон нових робочих місць. Ця ініціатива опиратиметься на два базові принципи: купуй американське та наймай на роботу американців», — заявив Дональд Трамп.
 
Зовнішня політика нової американської адміністрації, за словами Трампа, передбачає пряму і масштабну взаємодію з іншими державами.
 
«Америка хоче знаходити нових друзів та створювати нові партнерства, там, де наші інтереси збiгаються. Ми хочемо гармонії та стабільності, а не війни та конфлікту», — відзначив Трамп.
 
Президент також наголосив, що США будуть поважати суверенітет інших країн. І підтвердив намір тісно співпрацювати з партнерами по НАТО.  
 
Водночас він вказав на необхідність істотного збільшення видатків на оборону з боку інших членів Північноатлантичного альянсу, а конгресменам нагадав, що прохатиме їх про рекордне збільшення оборонного бюджету США.
 
Для цього доведеться скоротити видатки на охорону довкілля, дипломатичну роботу та допомогу закордонним і міжнародним  організаціям. Трамп наголосив на твердих намірах боротися з ісламським тероризмом, назвавши його «огидним ворогом».
 
Трамп укотре не оминув нагоди поскаржитися на свого попередника Барака Обаму, заявивши, що наслідком президентства останнього стала колосальна кількість безробітних, рекордне зростання державного боргу країни та надзвичайно повільне відновлення економіки.
 
При цьо­му значну частину промови Дональд Трамп приділив необхідності співпраці між законодавцями Республіканської та Демократичної партій та попросив підтримки у Конгресу для його ініціатив у царині освіти, охорони здоров’я тощо. 
 
Оглядачі зазначають, що тон виступу президента Трампа в конгресі був більш  поміркованим у порівнянні з його іншими публічними заявами. А лейтмотивом усього виступу було вже славетне трампівське «зробимо Америку великою».