Франція залишається головним туристичним напрямком світу

03.03.2017
Франція залишається головним туристичним напрямком світу

Франція заробляє на туристах чималі гроші.

У 2016 році Франція зберегла за собою місце головного туристичного напрямку у світі, повідомив глава французького МЗС Жан-Марк Еро.

Минулого року Францію відвідали від 82,5 до 83 мільйонів закордонних туристів. У порівнянні з 2015 роком, який був рекордним за всю історію (85 мільйонів закордонних туристів), їх число зменшилось на 2-3%, що пояснюється серією терактів у Парижі, в яких впродовж двох останніх років загинули 238 осіб.

Але міністр наголосив, що Франції вдалося зберегти за собою лідерство у світовому туризмі. Французьке МЗС ставить перед собою завдання довести до 2020 року число закордонних туристів до символічної позначки в 100 мільйонів.
 
Дещо розгубили відвідувачів і знамениті музеї Парижа — Лувр і музей Орсе. Потік туристів у цих двох найславетніших музеях Франції, а також у Версалі, скоротився на 13-15%. Загалом же відвідуваність туристами Парижа зменшилася на шість відсотків, а закордонними — на 10%. При цьому кількість туристів iз США, Бельгії та Голландії залишилася майже незмінною, а впали туристичні потоки з Росії (на 65%) та Японії (на 47%). Як не дивно, але на цьому тлі зафіксував суттєве зростання відвідувачів (на 9%) Музей сучасного мистецтва в Центрі Помпіду. Головний музей французької столиці Лувр 2016 року відвідали 7,3 мільйона гостей, що на 15% відсотків менше, ніж попереднього року. Відтак Лувр ризикує втратити титул «провідного музею світу», зазначає агенція «Франс Пресс». 
 
За нещодавно оприлюдненими даними Світової туристичної організації, підрозділу ООН, 2016 року в світі було здійснено 1 мільярд 235 мільйонів закордонних туристичних поїздок. 50% відсот­ків iз них припали на Європу (разом з азіатською частиною Росії), 25% — на Південну Азію, 16% — на Північну та Південну Америку та лише 5% відсотків — на Африку. Спостерігається значне зростання інтересу закордонних туристів до Китаю.
Можливо, і не зов­сім делікатно нагадувати, але теракти у країнах Західної Європи посприяли переорієнтуванню європейських туристичних потоків до країн Центральної та Східної Європи. Чехію минулого року відвідали 9,3 мільйона туристів — зростання на 7% у порівнянні з 2015 роком. Власники готелів від задоволення потирають руки і готуються цьогоріч до чергового рекорду за рахунок притоку росіян, які тепер бояться їздити до Парижа. Потік росіян до Чехії у другій половині минулого року зріс на 23%. Також на 23% відсотки зріс потік китайських туристів. 
 
Мають привід для задоволення і поляки, оскільки кількість закордонних туристів обраховується в 17 мільйонів. Більшість iз них приваблює польська перлина — Краків, який відвідали близько 11 мільйонів туристів. Також цікаві закордонним туристам узбережжя Балтики та гори Татри. 2016 року Татрський національний парк відвідала рекордна кількість туристів — 3,5 мільйона (3,2 мільйона 2015 року). Зростання відвідуваності — за рахунок гостей з Азії, передусім Китаю.
 
Не можна не зазначити, що Польща на всі сто відсотків скористалася з шансу, який надало проведення Євро-2012. У наступні два-три роки після чемпіонату Європи з футболу туристичний потік до цієї країни стрімко зріс, завдяки чому впродовж кількох років країна піднялася на 20 сходинок у списку найпривабливіших для туризму країн та ввійшла до першої світової «тридцятки». 
 

А ЯК У НАС? 

Туристи... до супермаркету 
Влада України не скористалася шансом, який надало Євро-2012, і замість просування туризму надає перевагу випрошуванню позик у МВФ. Даних по Україні за весь минулий рік ще не оприлюднено, але в середині травня минулого року Державна служба статистики України повідомила, що кількість іноземних туристів, які відвідали  Україну в 2014 і 2015 роках, впала у більш ніж 15 разів порівняно з 2013 роком, коли нашу країну відвідали понад 232 тисячі іноземців. За даними Держстату, у 2015 році Україну відвідали 15 159 іноземних туристів, у 2014-му — 17 070 осіб. Тобто у 1000 разів (!) менше, ніж меншу за територією і населенням Польщу. 
Щоправда, є й інша «статистика». «У 2013 році Україну відвідали понад 26 млн. туристів, що на 1,5 млн. більше, ніж у 2012 році», — повідомив незадовго до початку революції на Майдані тодішній віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Але це «дута» статистика. У ній враховані всі, хто лише перетнув державний кордон. А серед них туристів — один зі ста. А інші в’їздили до України для відвідин родичів чи в інших приватних, але далеко не туристичних цілях. У країнах Європи та решта світу статистика туристичних відвідин ведеться за даними про продані ліжко-місць у готелях та іншими об’єктивними критеріями, а не за фактом перетину кордону. Ніхто не вважає туристами німкеню, яка поїхала зробити зачіску до дешевшої перукарні у Польщі, чи поляка, який з’їздив за акційним пивом до німецького супермаркету. А в нас до закордонних туристів зарахували стареньких, які здійснюють щотижневі вояжі за дешевими товарами через українсько-білоруський чи українсько-польський кордон. n