Цілодобовий вогонь: обстановка на Донбасі різко погіршилася

03.03.2017
Останньої доби різко погіршилася обстановка на східному фронті.

Ворог синхронно підтягнув велику партію важкого озброєння, зокрема артилерію калібру 152 мм, до лінії розмежування на всіх напрямках — маріупольському, донецькому та луганському. І так само синхронно відкрив потужний вогонь по позиціях ЗСУ.  
 
«По всьому фронту тривають потужні обстріли з боку окупантів, українські війська активно ведуть вогонь у відповідь. В Авдіївці, як і раніше, складна гуманітарна обстановка», — повідомляє речник  Міноборони України з питань АТО Андрій Лисенко.
 
Так, дорогу зі Станиці Луганської до Щастя окупанти з протилежного боку Сіверського Донця поливали вогнем гармат і мінометів понад годину. Втім найгарячішою точкою Луганщини стало селище Кримське, по якому ворог випустив два десятки артснарядів калібру 122 мм на світанку в четвер. Тоді як у Попаснянському районі практично по всьому фронту від Катеринівки до Троїцького окупанти застосовували танки, гармати та міномети. Вогонь вели з боку окупованого Первомайська та прилеглих сіл. 
 
Водночас бойовики «ДНР» у ніч на четвер гатили з мінометів по Світлодарській дузі впродовж шести годин і випустили близько 100 мін.  
 
«Противник обстрілював одночасно кілька наших опорних пунктів, щоб спробувати внести дезорганізацію в управління нашою обороною. Ця тактика не принесла бойовикам успіху», — констатує полковник Лисенко. 
 
Натомість у районі Авдіївки бойові дії знову точаться ледь не цілодобово. Ворог веде масований вогонь iз мінометів, гармат і танків iз двох основних напрямків — східного (Ясинувата) та південного (Спартак). Позиції ЗСУ на пром­зоні Авдіївки накривають сотні боєприпасів. 
 
При цьому місто залишається без води вже майже тиждень, оскільки ремонтні бригади досі не можуть потрапити до пошкоджених обстрілами ділянок Донецької фільтрувальної станції. Тоді як запаси питної води в місті закінчуються. 
На маріупольському напрямку найпотужніші мінометні, артилерійські й танкові обстріли пережила Красногорівка. І хоча кількість ворожих «гостинців», як і в Авдіївці, також обраховують сот­нями, обійшлося «малою кров’ю»: поранення отримала лише місцева жінка. 
 
За кількістю обстрілів (понад 70% на цьому напрямку), але не за їхньою потужністю продовжує «лідирувати» селище Широкине, де окупанти масово застосовують міномети і 122-мм гармати і міномети. 
 
За даними штабу АТО, протягом середи і в ніч на четвер загинув один захисник України, ще дев’ятеро отримали поранення. 
 
Показово, що в ефірі одного з російських пропагандистських телеканалів ватажок терористів «ДНР» Олександр Захарченко, немов доморощений «нострадамус», заявив, що «Україні залишилося існувати 60 діб максимум». Саме тому, за його словами, бойовикам вигідне загострення на фронті, яке наблизить його прогноз.