В Україні планують створити жіночий підрозділ поліції

03.03.2017
Україна займає одне з перших місць y Європі за рівнем домашнього та сексуального насильства над жінками. Більшість злочинів проти слабкої статі навіть не реєструють. Рiч у тiм, що жінки відмовляються писати заяви на кривдників, побоюючись розголосу або повторного приниження під час допиту чоловіками-поліцейськими. Відтак y МВС анонсували створення підрозділу жінок-поліцейських для боротьби з домашнім насильством.
 
Нова структура опікуватиметься лише справами, які пов’язані з правами жінок, кажуть y відомстві.  «Домашнє насилля — це не те сміття, яке потрібно тримати в домі. Про цю проб­лему слід говорити. Потрібно донести до жінок, що є люди в поліції, які можуть їм допомогти. Саме тому ми розпочинаємо новий проект: створюємо мережу з жінок-поліцейських для того, щоб допомогти боротися з домашнім насиллям, щоб запобігати цим злочинам і розслідувати їх. Жінки дійсно можуть брати на себе відповідальність, допомагати різним людям, розуміти їхні почуття, емоції і думки», —  заявила заступник міністра внутрішніх справ Анастасія Дєєва.
 
За її словами, Міністерство внутрішніх справ уже починає розробляти проект  створення мережі жінок-поліцейських. Наразі на рівні відомства імплементують резолюцію 1325 «Жінки, мир, безпека». Попередньо до нової структури ввійдуть  жінки-копи з різних підрозділів Національної поліції. А саме  патрульна поліція, дільничні, ювенальна превенція, слідчі, кримінальний блок. Це дасть змогу правильно та дієво реагувати на виклики. У відомстві кажуть, що для створення такої мережі українці тривалий час вивчали канадську модель.
 
Такі мережі поліцейських успішно функціонують y багатьох країнах світу. «Я розповім як це діє. Коли надходить виклик, то виїжджає патрульна поліція чи дільничний. Якщо вони встановлюють, що має місце домашнє насильство, то одразу ж викликають підрозділ iз саме таких злочинів», – пояснює Анастасія Дєєва. 
 
У міністерстві кажуть, що офіційна презентація мережі жінок-поліцейських відбудеться  в середині або наприкінці березня.