Він бачить місто наскрізь: Тернопіль досліджували особливим пристроєм

03.03.2017
Він бачить місто наскрізь: Тернопіль досліджували особливим пристроєм

Георадар досліджує тернопільські підземелля. (Фото з сайта Тернопільської міської ради.)

Два дні у Тернополі перебувала група столичних фахівців, які обстежували центр міста з допомогою найсучаснішого георадара Leica DS2000, створеного швейцарською фірмою. Приїжджали вони на запрошення міськради і досліджували підземний простір на предмет як виявлення історичних об’єктів, так і з’ясування ситуації з просіданням ґрунтів та розташуванням підземних комунікацій.
 
Серед найцікавіших знахідок георозвідників — кілька нових підземних тунелів під центральними вулицями, а також підтвер­дження історичних даних про існування під будівлею сучасної обласної прокуратури невеличкої підземної церкви колишнього католицького монастиря Згромадження сестер Святого Йосифа, вхід до якої був завалений після приходу радянської влади. Детальніше про відкритий ними підземний Тернопіль фахівці обіцяють розповісти пізніше, після повного аналізу здобутих даних.
 
Як повідомили «УМ» у міському управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, цього разу георозвідники надавали свої послуги безкоштовно, аби продемонструвати можливості своєї техніки. Відтак, уже виходячи з потреб за результатами першого дослідження, їх буде запрошено знову вже на платній основі. Тернопільська влада сподівається, що це дуже допоможе водночас і вирішити суттєву проблему просідання ґрунтів у центральній частині міста, і відкрити нові сторінки історії міста та реалізувати проект «Підземний Тернопіль», спрямований на розвиток туризму. 
 

ДОВІДКА «УМ» 

Георадар — це сучасний геофізичний прилад, застосування якого для малоглибинних досліджень дозволяє одержувати велику кількість детальної інформації у відносно короткий час. Мобільність, компактність і можливість проводити неруйнівний моніторинг середовища з високою детальністю роблять його унікальним серед іншого геофізичного обладнання. Можлива глибина досліджень сягає 100 метрів. При застосуванні 3D-сканера георадар дає можливість створювати в електронному форматі 3D-проекцію будь-якої території.