НОВИНИ ПЛЮС

07.03.2017

Капіталізація агропроду 

За даними Держстатистики, минулого року в агропромисловому комплексі витрати на будівельно-монтажні роботи, придбання будівель, обладнання, інструменту, інвентарю та інші капітальні роботи становили 61,1 млрд. гривень. Це склало 18,7 відсотка від усіх капітальних інвестицій в Україні. Зокрема, у сільському господарстві сума капітальних вкладень досягла 44,2 млрд. гривень, що на 51 відсоток більше, ніж у 2015 році. Найбільше інвестицій увійшло в харчову промисловість та переробку — 16,9 мільярда гривень, або плюс майже 125 відсотків до попереднього року. У цілому по дер­жаві підприємствами та організаціями освоєно минулоріч 326,2 мільярда гривень капітальних інвестицій. Головним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств та організацій — більш як три чверті загального обсягу. Частка залучених та запозичених коштів (кредитів і ресурсу іноземних інвесторів) становила десятину. За рахунок державного та місцевих бюджетів освоєно 9,4 відсотка капітальних інвестицій.

Продовольча організація ООН в Україні

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на робочій зустрічі з регіональним керівництвом продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) обговорили стратегії співпраці. В першу чергу це стосуватиметься запобігання та вирішення існуючих проблем деградації земель та використання лісових ресурсів. В Україні основними факторами, що впливають на деградацію ґрунтів, є інтенсивне ведення сільського господарства та кліматичні зміни. Важливе питання — стале управління земельними ресурсами, розробка та застосування на практиці необхідних для цього механізмів. Кабмін створив координаційну раду для боротьби з деградацією земель та опустелюванням. Рада координуватиме формування і реалізацію державної політики щодо сталого використання та охорони земель для пом’якшення наслідків посухи. Ще одне завдання — посилити взаємодію центральних і місцевих органів виконавчої влади та залучити до участі в цьому процесі незалежних експертів. Представники ФАО запропонували разом із Глобальним екологічним фондом започаткувати проекти міжнародно-технічної допомоги у сфері запобігання деградації земель, визначивши пріоритетні завдання. Україна зацікавлена в розвитку стійкого (залучення абсолютно усіх секторів економіки) сільського господарства, яке ґрунтуватиметься на принципах сталого розвитку ООН. Рамкова угода про співпрацю ФАО та України на період до 2019 року передбачає соціальні, екологічні та економічні аспекти міжнародної взаємодії. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), як відомо, допомагає країнам, що розвиваються, модернізувати і поліпшити сільське господарство, лісівництво та рибальство.

«Артемсіль» нарощує видобуток 

Державне підприємство «Артемсіль», що входить до сфери управління Міністерства аграрної політики, в лютому виконало план із видобутку солі на 108 відсотків. Загалом видобули 154,3 тисячі тонн солі, що на 25 відсотків більше, ніж минулоріч. У січні колектив підприємства також перевиконав планові показники з виробництва. Всього з початку року видобуто 333 тисячі тонн солі, що на 10,6 відсотка більше, ніж заплановано та майже на третину перевищує показник минулого року. З початку року ДП «Артемсіль» зміцнило свої позиції на експортних ринках і збільшило обсяги постачань до країн далекого зарубіжжя. Так, за два місяці нинішнього року європейським споживачам відвантажено продукції на 122,1 тисячі тонн більше, ніж за аналогічний період 2016-го. Зокрема, істотно зріс експорт до Польщі (на 59,2 тисячі тонн) та Угорщини (на 56,3 тисячі тонн).