Спомин про гетьмана

07.03.2017
Козацькою радою у липні 1687 року Іван Мазепа був обраний гетьманом України. Ця подія сталася на березі річки Коломак поблизу однойменного селища за 80 кілометрів від Харкова. Встановити тут монумент місцеві жителі планували ще 10 років тому, про що свідчить скромна пам’ятка у вигляді каменя з написом. Але тоді реалізувати ідею не пощастило. Друга спроба, приурочена вже до 330-річного ювілею знакової події, виявилася більш вдалою. Днями завершився конкурс проектів, переможцями якого стали архітектор Назар Божинський та скульптор Володимир Кочмар. 
За словами селищного голови Володимира Бабця, харківському творчому дуету вдалося найкраще втілити давній задум коломацької громади, яка має намір збудувати тут не просто пам’ятник, а меморіальний комплекс. Не виключено, що згодом поблизу річки з’явиться ще й музей козацької слави, тому місцева влада заздалегідь відвела під проект 50 соток землі. 
Архітектурна композиція, яку відібрали за підсумками конкурсу, включає не лише вертикальну фігуру гетьмана, а й п’ять барельєфів з граніту та бронзи, що відтворюватимуть епізоди цієї події. «Я б назвав нашу роботу історично жанровою композицією пам’ятника з класичною постановкою, — каже Володимир Кочмар. — Для нас важливо, аби односельці, проходячи повз меморіал, відчували знаковість тих подій, які сталися на території їхнього краю». 
Найбільшою проблемою для авторів став пошук ідентичного портрета гетьмана. «За життя і потiм у Мазепи було чимало ворогів, які намагалися стерти з лиця землі будь-які спогади про нього, — каже Назар Божинський. — Тому знайти його зображення сьогодні дуже складно. Зреш­тою, ми скористалися портретом з Дніпровського музею і гравюрою, яка знайшлася за кордоном». Він також повідомив, що їхній комплекс викликатиме асоціацію з древньою фортецею і фортифікаційними спорудами, що були зведені на березі Коломаку ще в древні часи. Мовляв, настав час повернути забуту історію. 
Вартість монумента — близько мільйона гривень. Частково кошти виділить місцева селища рада, решту планують зібрати за рахунок благодійних пожертвувань. У день відкриття пам’ятника в Коломаку пройде етнофестиваль, а також наукова конференція, на якій історики спробують об’єктивно оцінити роль Івана Мазепи в здобутті незалежності України.