Медальні резерви

10.03.2017
Медальні резерви

Юна киянка Юлія Шевченко (перша праворуч) — бронзова призерка ЧЄ-2017 «під дахом». (Фото з сайта bykvu.com.)

До стартів у закритих приміщеннях легкоатлетичний бомонд ставиться доволі прохолодно. Зимовий чемпіонат Європи — не виключення. Приміром, у заявці збірної України на континентальний форум «під дахом», який цього року приймав Белград, із досвідчених та знаних бійців можна було помітити лише бронзову призерку лондонської Олімпіади-2012 в естафеті 4х100 м Олесю Повх. Решту ж місць у команді, що, загалом, налічувала 32 атлети, віддали молодим та малообстріляним спортсменам, для котрих турнір у столиці Сербії мав би стати великим тестом напередодні літнього чемпіонату світу в Лондоні. Незадовго до старту зимового ЧЄ-2017 стало відомо, що завдяки допінговій дискваліфікації чергового представника російської легкої атлетики українська жіноча естафетна команда 4х400 м ретроспективно стала володарем олімпійської «бронзи» 2012 року.
Своєрідну невипадковість чи-пак закономірність  даної події українські майстрині бігу на «повне коло» підтвердили «під дахом» у Белграді, де завоювали бронзову нагороду зимового єврофоруму. При цьому варто відзначити, що жодної атлетки, що змагалася на Іграх в Лондоні, під куполом «Белградської арени» не було. Та навіть у порівнянні з Олімпіадою в Ріо синьо-жовтий квартет 4х400 м зазнав 50-відсоткового оновлення. Роль лідерів iз досвідом, що, так би мовити, вели за собою колектив, були учасниці останніх літніх Ігор — Ольга Бібик та Тетяна Мельник. У підсумку, примноживши свої зусилля, дівчата піднялися на третю сходинку п’єдесталу, зробивши таким чином гучний акорд у вельми успішному зимовому ЧЄ-2017, де українські атлети здобули п’ять нагород — одне «срібло» та чотири «бронзи».
Щоправда, без золотих здобутків піднятися вище 16-го місця в медальному протоколі нашій національній команді не вдалося. Утім навіть iз позиціями в другому десятку керівництво команди мало б порадуватися успіхам своїх підопічних, адже виступали «синьо-жовті» у Белграді в  омолодженому складі. Приміром, юній, 19-річній киянці Юлії Шевченко у секторі для стрибків у висоту протистояла ультрадосвідчена, 37-річна олімпійська чемпіонка Ріо-2016, іспанка Рут Бейтіа. Як і іменита опонентка, чемпіонка юнацької Олімпіади в Нанкіні-2014, встановивши особистий рекорд, підкорила 1,94 м й уперше в житті стала призеркою — бронзовою — дорослих змагань.
До когорти молодих та перспективних також входить  21-річна Марина Килипко, котра спеціалізується на стрибках iз жердиною. Володарка національного рекорду, котрий становить 4,65 м, на ЧЄ у Белграді, взяла планку на значно скромнішій висоті — 4,55. Утім і цього талановитій харків’янці вистачило для європейської «бронзи».
Ще одним бронзовим призером зимового ЧЄ став майстер стрибків у довжину Сергій Нікіфоров. Як заявив сам спортсмен, подібного результату від себе він не очікував, адже не надто вірив, що зможе пройти кваліфікацію. У підсумку, залетівши на 8,07 м, лише один сантиметр Сергій програв чемпіонському стрибку.
А от високого місця від спринтерки Олесі Повх у таборі збірної України чекали. Двічі перед ЧЄ олімпійська призерка вигравала престижні старти IAFF, показуючи кращий час сезону. Однак на 60-метрівці в Белграді стався збій. За словами Лесі, всьому виною фальстарт, якого припустилася одна з суперниць, вибивши її з колії. І хоча в боротьбі за «призи» запорізька атлетка встановила персональний рекорд, результату 7,10 с виявилося достатньо лише для «срібла». «Я була готова бігти швидше. Навіть потужніше, ніж переможниця з Великої Британії Аша Філіп, котра показала час 7,06. Але, на жаль, у мене не вдався старт», — пояснила Повх, срібна нагорода котрої все ж стала найкращим здобутком української збірної на зимовому ЧЄ-2017.