Старт новітнього парламенту

10.03.2017
Важко переоцінити події 100-річної давнини для новітньої історії України, адже початок 1917 року поклав початок нехай і короткому, але все ж відродженню української державності. Саме тоді українці отримали практичний досвід створення дер­жави у ХХ столітті, а поняття України вперше за кілька віків із суто географічного перетворилося і на політичне — УНР була офіційно визнана іншими державами. Стартом Української революції вважається початок березня 1917 року, коли було створено Центральну Раду — парламент майбутньої УНР, а завершенням — остаточне встановлення більшовицької влади в Україні впродовж 1921 року.
Для відзначення сто­річчя Української революції Інститут національної пам’яті (УІНП) розробив план заходів до 2021 року. Зокрема, на одному з поверхів у ВРУ вже у березні має запрацювати Музей парламентаризму, оскільки 4 березня 1917 року вважається не лише стартом революції, а й початком новітнього українського парламенту. «Він має привернути увагу сучасних депутатів до історії державотворення, надихати їх на нові державні акти», — сподівається начальник Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті УІНП Ярослав Файзулін.
Планується також встановити до 2019 року пам’ятник військовому командиру УНР Симону Петлюрі біля Будинку вчителя,  на початку вулиці Петлюри (на місці пам’ятника Щорсу). (Нагадаємо, що такі наміри були ще у 2005-2006 роках).
Крім того, 2017 року має почати діяти геоінформаційна система «Місця пам’яті Української революції» — масив даних про локації, де народилися й жили активні учасники революції, де розміщувалися органи влади та громадські організації, проходили маніфестації й відбувалися бої, а також про місця поховань. Згодом на основі цих даних у так званих «місцях пам’яті» буде встановлено меморіальні дошки чи пам’ятники. Наприклад, лише в Києві таких локацій буде близько 300.
У квітні наступного року виповниться 100 років Кримському походу армії УНР під керівництвом полковника Петра Болбочана. До цієї дати УІНП планує провести фотодокументальну виставку, яка розповідатиме про історію українських військових формацій (зокрема й про  Українську галицьку армію) часів революції та місця боїв. На вiдмiну вiд визвольних подій 1940—1950-х років, які були переважно в Західній Україні, бойові дії періоду революції велися по всій країні. І це були масштабні бої за участі тисяч людей. Мета проекту — показати, що чинні Збройні сили є не стільки спадкоємцями радянської традиції, скільки власної української.
«Попри те, що УНР зазнала поразки у 1917—1921 роках, Українська революція стала важливою спадщиною для наступних поколінь... Ми повинні згадати уроки тих подій, а там їх чимало, щоб не повторити помилок, зроблених нашими попередниками», — зауважив голова УІНП Володимир В’ятрович.