Меморандум, стоп!

10.03.2017
Меморандум, стоп!

Олег Ляшко: «Меморандум з МВФ не може розглядатись таємно». (Фото Османа КАРІМОВА.)

Лідера Радикальної партії обурила заява міністра фінансів Данилюка, який підтвердив факт підписання меморандуму з МВФ, але відмовився оприлюднити весь текст документа. За даними Ляшка, в остаточному варіанті меморандуму відобразилися найбільші  страхи українців — підвищення пенсійного віку, замороження зарплат і пенсій, продаж землі… Політик переконаний: вирішувати долю українців на десятки років уперед без їхньої на те згоди — неприпустимо. В разі, якщо документ не оприлюднять,  Ляшко обіцяє позиватися до суду.
«Хто бачив цього кота в мішку? Чому українці не знають про умови цього меморандуму? Ми вважаємо, що такий документ не може розглядатись таємно. Тому ми вимагаємо невідкладно оприлюднити текст меморандуму. Якщо цього не буде зроблено, ми звернемось до суду, щоб змусити уряд опублікувати документ. Приховувати умови, на яких продають Україну, — це злочин», — переконаний політик. 
Ляшко підкреслив, що його команда не тільки готує позовну заяву, а й перевіряє документ на конституційність. 
«Досвідчені юристи зараз аналізують меморандум із МВФ на предмет відповідності Конституції України: чи мав право уряд брати на себе зобов’язання з продажу землі і до підвищення пенсійного віку? Якщо не мав, ми зберемо підписи депутатів і звернемось до КСУ про визнання цього меморандуму неконституційним. На мою думку, тут є перевищення урядом і Президентом своїх повноважень», — підкреслив лідер РПЛ. Народний депутат наголосив, що вимоги МВФ, які знайшли відображення у тексті меморандуму, є неприйнятними для України. 
«Мені відомо, що угода передбачає скасування пільг для підприємців, продаж землі, підвищення пенсійного віку, чергове підвищення тарифів і замороження зарплат протягом трьох років. Це абсолютно драконівські умови, які категорично не відповідають інтересам України. Якщо ми не підвищуватимемо зарплати і пенсії, не буде економічного розвитку», — зауважив Ляшко.