Зброю не здадуть?

10.03.2017
Більше двох місяців триває блокада ОРДЛО активістами. За цей час в Україні ввели надзвичайний стан в енергетиці. На окупованих територіях терористи захопили підприємства Ріната Ахметова. Днями керівник штабу економічної блокади «ЛНР» та «ДНР» Сергій Акимович заявив, що блокувальники переходять до другого етапу цієї акції. Відтак вони погрожують, що після залізничних шляхів перекриють iще й автомобільні.
Тим часом y Національній поліції Донеччини заявили, що правоохоронці  забороняють ввезення на територію області зброї, навіть якщо є дозвіл на її володіння. У прес-службі відомства  кажуть, що на Донеччині почастішали випадки перевезення вогнепальної зброї через блокпости. Крім того, у багатьох випадках власники, наражаючи оточуючих на небезпеку, не дотримуються правил поводження із зареєстрованою вогнепальною зброєю. Утім активісти штабу блокади заявили, що зброю не здадуть. На їхню думку, такі дії поліції є незаконними і виконувати їх активісти не мають наміру.
В останні дні російські ЗМІ повідомляють, що ситуація на захоплених бойовиками українських підприємствах критична. Попри заяви місцевої влади переорієнтувати виробництво на Росію і забезпечувати 70% доходів бюджету за рахунок «націоналізованих» підприємств, деякі з них закриваються. На  окремих зарплату робітникам продовжують виплачувати, але майбутнє більшості  заводів залишається невизначеним.
Наприклад, на Єнакіївському металургійному заводі востаннє зарплату виплатили на початку лютого, a виробництво заморозили. Зупинилися також   Донецький металургійний завод, Ясинівський коксохімічний комбінат, що в Маріурполі, та «Укртелеком». Працівники підприємств не знають, хто і коли виплатить їм заборгованості iз заробітної плати. Наразі невідомо, платитиме гроші колишній власник чи їх виплачуватимуть iз бюджету, який дотує Росія. Працівники підприємств кажуть: якщо найближчим часом ситуація не стабілізується, вони шукатимуть роботу за межами ОРДЛО. 
Поки що ситуація стабілізувалася лише на Харцизькому трубному заводі Ріната Ахметова. З 1 березня на цьому підприємстві ввели зовнішнє управління. До слова, таке управління ввели й на інших виробництвах українських власників на території ОРДЛО. 
Продовження теми блокади —4 стор.