Вище хмар

10.03.2017
Вище хмар

Більше 50 тисяч киян отримають перерахунок за тепло у своїх помешканнях.

За інформацією Державної служби статистики України, тільки за період iз грудня минулого по кінець січня поточного року борги мешканців України зросли на 26 відсотків. Розраховуватися за газ, тепло та електроенергію багатьом людям уже не по кишені. Служби ЖКГ країни за січень поточного року отримали 9 млрд. 170 млн. гривень. Це не так багато, якщо врахувати, що дохідна частина бюджету, на­приклад, Миколаєва, за минулий рік становить майже 3 млрд. 653 млн. гривень.
Найсправніше платять мешканці Київської, Хмельницької та Рівненської областей (близько 80 відсотків від загальної суми). До неплатоспроможних належать два регіони Західної України: у Закарпатській та Тернопільській областях рахунки оплатили лише 43 відсотки населення. Показник платоспроможності Луганської області ледь сягає 40 відсотків.
Досить напружена ситуація з оплатою «комуналки» склалася й на півострові Крим, а також на сході України, у зоні АТО. Зрозуміло, там повноцінно статистика не ведеться.
Тарифне навантаження на кожного мешканця України збільшується з кожним місяцем (з 1 березня вкотре підвищилися тарифи на електроенергію), тому показники платоспроможності людей, на думку експертів,  погіршуватимуться.
Тим часом у Київі житлово-комунальна інспекція отримала 301 скаргу від городян на дії «Київенерго». У столиці виявили зловживання — у рахунках постачальник нерідко вказував завищені суми за опалення. У підсумку більше 50 000 киян отримають перерахунок за тепло у своїх помешканнях.