Бий свого, щоб чужі боялися

10.03.2017
Бий свого, щоб чужі боялися

Дональд Туск чи Яцек Саріуш-Вольський?

Учора у Брюсселі о 16.00 за місцевим часом розпочався дводенний саміт глав 28 країн-членів ЄС. Одне з головних питань — майбутнє Європи, в тому числі після виходу зі складу ЄС Великої Британії. Нещодавно керівник Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував кілька сценаріїв розвитку Євросоюзу, одним iз них є так званий швидкісний ЄС, коли деякі країни проводитимуть глибшу інтеграцію на відміну від інших, які цього не прагнуть. На цей варіант, який отримав назву «Європа двох швидкостей», під час неформального міні-саміту у Версалі в понеділок погодилися чотири найбільші держави-члени ЄС: Німеччина, Франція, Італія та Іспанія, повідомляє «Євроньюс».
Другою темою брюссельського саміту має стати Брекзит. Це буде остання зустріч на вищому рівні, на якій буде присутня британський прем’єр-міністр Тереза Мей перед оголошенням про вихід її країни з Євросоюзу. Вона брала участь у роботі лише першого дня саміту, на другий Мей не запрошують. 
На саміті також обговорять дуже важливе питання: чи залишатиметься нинішній президент Ради ЄС Дональд Туск на другий термін у 2,5 року. Переважна більшість країн Євросоюзу підтримують цю кандидатуру, але його рідна країна Польща висунула іншого кандидата — Яцека Саріуша-Вольського, якого також підтримує Угорщина. Варшава, а точніше правляча партія «Право і справедливість», зокрема особисто її лідер Ярослав Качинський, звинувачує Туска у втручанні в польську політику під час перебування на нинішній посаді. «Втручання» полягає у тому, що Брюссель неодноразово наголошував на далеких від демократії методах правління керівної партії в Польщі та диктаторських схильностях самого Качинського. Останній, у відповідь, розгорнув у країні кампанію проти свого співвітчизника на чолі ЄС, називаючи Туска «німецьким агентом». Хоча насправді йдеться про тотальне несприйняття Качинським усіх опонентів. Це безпрецедентний випадок, коли країна виступає проти свого ж громадянина на найвищій посаді в ЄС. 
У цьому контексті в дуже незручному становищі опинився Яцек Саріуш-Вольський, досвідчений політик, найбільш проукраїнський депутат Європарламенту. Його мимоволі поставили між двох вогнів. Беззаперечно, що він був би чудовим главою Ради ЄС, але ж не шляхом «переступання через труп» свого співвітчизника. Окрім того, зазвичай главою Ради ЄС обирають політика, який уже має досвід перебування на посаді президента чи прем’єр-міністра у власній країні. Саріуш-Вольський такі посади не обіймав. А наступні 2,5 року будуть вирішальними для ЄС. Ймовірно, що на цьому посту залишиться поляк Дональд Туск, але уряд його країни вирішив усе ускладнити. Звичайно, що Україну ще більше задовольнила б кандидатура Яцека Саріуш-Вольського, але ж не нам це вирішувати. 
Через політичні ігри, що їх затіяв Качинський, кандидат Польщі на посаду голови Європейської ради Яцек Саріуш-Вольський уже постраждав: його не запросили на саміт ЄС. Про таке рішення повідомила Мальта, яка впродовж цього півріччя керує роботою євроспільноти.
Учора саміт розпочався з заслуховування глави Європарламенту, а пізно увечері мало розглядатися питання обрання глави Ради ЄС. Дебати з цього приводу очікувалися гострі. Переобрання Туска рішуче підтримують більшість країн-членів ЄС. Перед засіданням утримувалися з оприлюдненням свого рішення лише Угорщина та Велика Британія і, звичайно ж, Польща. Туск запевнив перед засіданням, що був, є і залишиться політично нейтральним до всіх 28 країн-членів ЄС. Якщо кандидатуру Туска не вдасться узгодити консенсусом, відбудеться голосування, заявив головуючий — прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат. У випадку голосування, кандидата на найвищу посаду має підтримати щонайменше 21 з 28 країн-членів ЄС.