Друзки «Лазурового вікна»

10.03.2017
Друзки «Лазурового вікна»

«Лазурове вікно» залишиться лише на фотознімках. (Фото Юрія ПАТИКІВСЬКОГО.)

На Мальті обвалилася легендарна скеля «Лазурове вікно». Місцеві мешканці повідомляють, що це сталося 8 березня о 9.40 за місцевим часом під час сильного шторму в районі острова Гозо, де був розташований славетний витвір природи. Мальовничу скельну арку «Лазурове вікно» морські хвилі та вітри творили впродовж багатьох століть. І зрештою — перестаралися... Руйнації посприяло те, що верхня гігантська кам’яна плита трималася лише на двох стовпах iз вапняку, а ця порода досить крихка.
Цей витвір природи внесено до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Арка користувалася великою популярністю серед туристів та любителів дайвінгу. Щороку її відвідували сотні тисяч туристів з усього світу. Вона також відома з серіалу «Гра престолів» (на її тлі відзнято сцену весілля), бага­тьох фільмів, зокрема «Граф Монте-Крісто», «Одіссея», «Битва титанів».
Центральна мальтійська газета «Таймс Оф Мальта» повідомила, що фахівці оглядали арку 2013 року й у своєму звіті зазначили, що її роз’їдає ерозія, проте давали їй iще кілька десятиліть «життя». Туристи раніше любили гуляти верхньою плитою арки, але після геологічного звіту вхід на неї заборонили. 
Монументальна скельна арка стала символом Мальти, була розтиражована на численних листівках, календарях, футболках та інших сувенірах. Учора прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат висловив від себе та співвітчизників сум і жаль iз приводу втрати національного символу країни. «Це новина, яка роздирає серце», — сказав він.