ДЕІ для «доїння» підприємців

14.03.2017
Матеріали результатів перевірки Державної екологічної інспекції щодо стану реалізації державної екологічної політики у сфері державного нагляду (контролю) вже передано до правоохоронних органів. Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак висловив сподівання, що правоохоронні органи притягнуть до відповідальності людей, причетних до реалізації корупційних схем: «На жаль, Державна екоінспекція не виконувала належно своїх функцій. Ми провели засідання колегії Мінприроди, де публічно доповіли про факти, які виявила спеціальна комісія Мінприроди. Передали документи до НАБУ, ГПУ, СБУ та поліції  й очікуємо належної відповіді. Ми готові сприяти слідству». Остап Семерак не виключає, що завдяки корупційним схемам у системі Державної екологічної інспекції обіг тіньових коштів міг сягати сотень тисяч доларів на місяць. «Ми вислухали чимало скарг від суб’єктів підприємницької діяльності. Вони називали різні суми. Дохід обчислювався сотнями тисяч доларів. Це тепер справа правоохоронних органів, адже наша внутрішня перевірка не має повноважень, щоб отримати доступ до банківських рахунків або опитати людей, які можуть бути причетними до цих схем», — пояснив міністр екології.
Семерак переконаний, що за таких умов Державна екологічна інспекція має бути ліквідована, а натомість створена нова Служба природоохоронного нагляду та контролю на якісно нових засадах: «Нинішню інспекцію вилікувати неможливо. Я пропоную ліквідувати ДЕІ в тому форматі, в якому вона існує сьогодні. Функцію природоохоронного нагляду та контролю мають виконувати люди, не уражені корупційною бацилою».
Нагадаємо, 22 лютого на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено звільнення із посади голови Державної екологічної інспекції України Андрія Заїки. 11 січня уряд доручив провести службове розслідування щодо його діяльності на посаді голови Держекоінспекції. На час його проведення Андрія Заїку відсторонили від виконання обов’язків. Було створено комісію Мінприроди з перевірки діяльності Держ­екоінспекції щодо стану  реалізації  політики у сфері державного нагляду (контролю) з червня 2015 року по січень 2017 року.
У своїх висновках комісія  рекомендувала міністру екології та природних ресурсів України долучити акт про результати перевірки Держ­екоінспекції, в якому встановлено наявність у діях Андрія Заїки ознак дисциплінарних проступків, до матеріалів дисциплінарного провадження Комісії з питань вищого корпусу державної служби, а також направити  до правоохоронних органів акт про результати перевірки з усіма матеріалами  для розгляду та реагування.