Книги під куполом

14.03.2017
Після 4-річного будівництва Харківський національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого презентував високотехнологічний учбово-бібліотечний комплекс, зведений у формі десятиповерхової відкритої книги. Родзинкою будівлі став скляний купол, під яким розмістили конференц-зал, наповнений сучасною відео- і аудіотехнікою, а також обладнанням для синхронного перегляду. 
Сама будівля складається з двох частин: книгосховища і учбових приміщень. Простір iз третього по сьомий поверхи займають читальні зали та аудиторії для індивідуальної роботи викладачів зі студентами. Є тут також інформаційно-аналітичні лабораторії, 5 лекційних залів, буфет і їдальня на 200 чоловік. У межах підвального поверху розміщений полігон кафедри криміналістики.  
За словами ректора університету Василя Тація, наразі бібліотечний фонд навчального закладу нараховує 1,5 мільйона книг. З них 40 тисяч — справжні раритети, які свідчать про історію розвитку правової думки, юридичної науки, розвитку і становлення законодавства у різні епохи. Для них у бібліотечному комплексі створено особливі умови зберігання. Водночас тут є вже й 30 тисяч повнотекстових електронних джерел. Йдеться про підручники, наукові комплекси, тексти лекцій. Утім, фонди бібліотеки кількісно зростатимуть і далі, оскільки новобудова спроможна вмістити до 4 мільйонів книг. 
«Я мріяв створити сучасну бібліотеку, яка б була наповнена багатьма цікавими інтерактивними речами, — каже ректор. — Це мав бути найсучасніший ресурс-центр iз блоком учбових аудиторій, призначених для студентів, аспірантів, викладачів, професорів і співробітників університету. Ми звели чимало університетських корпусів, але це будівництво виявилося найбільш дорогим і технічно складним». 
Площа бібліотеки — 16 тисяч квадратний метрів. На першому поверсі розташовані музей університету і гордість ВНЗ — картинна галерея з експозицією робіт слобожанських митців під назвою «Країна, повита красою». «Для майбутніх юристів  це дуже важливо, — каже Василь Тацій, — адже юрист — це людина широких енциклопедичних знань, з високим рівнем культури». 
За температурним режимом та чистотою повітря у бібліотеці й книгосховищах слідкує спеціальне автоматичне обладнання. Уздовж стін розташовані комп’ютеризовані робочі місця для виходу в електронну бібліотеку цього навчального закладу, а при допомозі інтернету — і в фонди  будь-яких наукових центрів світу. Згодом комп’ютери з’являться на всіх столах у читальних залах.