Весна на сонячних батареях,

14.03.2017
Весна на сонячних батареях,

«Розумнi» зупинки на вулицях столицi.

У Києві, Дніпрі, Миколаєві та Тернополі «розквітли» «сонячні дерева». Незвичайна рослинність iз міцного металу дозволяє городянам безкоштовно заряджати свої мобільні телефони, планшети, а також користуватися безкоштовним інтернетом. Замість листя у кроні дерев — сонячні батареї. Якщо погода весь день стоїть ясна, то потужності вистачає, щоб одночасно заряджати від 9 до 15 пристроїв. Кожне сонячне дерево має й власну wi-fi зону з підсвічуванням світлодіодами.
«Виготовлення та установка першого в Україні «сонячного дерева» відбувалася за рахунок збору коштів серед ініціаторів незвичайного проекту, — розповів підприємець із міста Миколаїв Федір Левченко. — Цього року популярність у містах України проект отримав завдяки використанню альтернативних джерел отримання енергії. Ми сподіваємося, що цієї весни не менше 50 подібних металевих дерев «розквітне» у різних містах України».
В Одесі та Києві почали встановлювати ще й «розумні» зупинки, що працюють на сонячних батареях. Автономність зупинок досягається завдяки встановленню на даху панелей сонячних батарей для генерації електроенергії та блоку акумуляторів для її подальшого накопичення. Завдяки оснащенню спеціалізованим контролером, який управляє процесами зарядки, відбувається суттєве зменшення витрат енергії. В очікуванні свого транспорту на зупинці люди зможуть зарядити свої мобільні гаджети і навіть електровелосипеди, а також безкоштовно скористатися послугою wi-fi.
Мобільна конструкція зупинки дозволяє не залежати від підключення до стаціонарної електромережі та економити час на монтаж та узгодження відповідних документів.
Представники Київської міської адміністрації мріють замінити абсолютно всі старі зупинки наземного транспорту на нові — «розумні» та автономні. Як повідомили у КП «Київпастранс», зараз у столиці налічується 2 тис. 574 зупинки громадського транспорту.
Установлення та монтаж одного «сонячного дерева» обходиться ентузіастам близько у 16-20 тисяч гривень. А от облаштування однієї «розумної» зупинки, що працює від сонячної батареї, «потягне» на 100-160 тисяч гривень. Однак ці витрати окупляться за кілька років завдяки використанню альтернативних джерел електроенергії. Для охорони зупинок від вандалів встановлено приховані камери відео­спостереження. 
Цікавими нововведеннями вже зацікавилися представники міських адміністрацій у містах Маріуполь та Миргород.