Ось тобі, хрест

14.03.2017
За даними поліції, невідомі облили червоною фарбою пам’ятник професорам-полякам зi Львівської політехніки, розстріляним німцями влітку 1941 року, а також написали на ньому «Смерть ляхам». Про це повідомила речниця ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська. «Поліція про цей факт дізналась із соцмереж, зокрема зі спільноти «Варта-1». Зараз на місці працює слідчо-оперативна група. Але, наскільки мені відомо, всі написи вже стерли», — повідомила Добровольська. Прес-служба Львівської міськради повідо­мила, що незабаром пам’ятник загиблим ученим почнуть цілодобово охороняти і встановлять на місці відеоспостереження. 
Аналогічний випадок зафіксовано днем пізніше в смт Підкамінь Бродівського району: зловмисники облили червоною фарбою надмогильні пам’ятники полякам, які загинули у березні 1944 року, і залишили той самий напис. Цю інформацію підтвердили й у поліції. «Як і в минулому випадку, так і зараз поліція дізналась про факт вандалізму із соцмереж, — зазначила Добровольська. — Зараз у Підкамені працює слідчо-оперативна група на чолі з начальником Бродівського відділу поліції».
«Випадки осквернення польських меморіалів на території Львівської області — сплановані провокації. Такі акти вандалізму, які трапилися впродовж вихідних у Підкамені, Гуті Пеняцькій та Львові, покликані зіпсувати дружні стосунки між українським та польським народами, — йдеться в оприлюдненій учора заяві Львівської облдержадміністрації. — Оскільки жоден свідомий українець, як і поляк, не вчинятиме жодних дій, які б вели до непорозумінь між нашими народами, в першу чергу через нищення історичних пам’яток, ми переконані, що за такими діями стоїть третя сторона, яка вже тривалий час намагається розпалити національну ворожнечу шляхом провокацій та актів вандалізму. Переконані, що правоохоронні органи докладуть усіх зусиль, щоб викрити тих, хто глумиться над пам’яттю загиблих, та зроблять усе можливе, щоб ті, хто вчиняє провокації, відповіли за свої вчинки і були суворо покарані».
За даними фактами 11 та 12 березня відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).
Нагадаємо: 8 січня 2017 року пам’ятник убитим під час Другої світової війни цивільним мешканцям польського поселення Гута Пеняцька було сплюндровано невідомими. Бічні стели були розмальовані стилізованим нацистським символом «SS», а викарбувані імена загиблих поляків зафарбували синьо-жовтими та червоно-чорними барвами. Центральний монумент-хрест розбили на кавалки.
Місцева влада, державні й дипломатичні інституції України засудили вандалізм. Тоді ж представники місцевої влади заявили про необхідність терміново відбудувати пам’ятник. Пам’ятний знак громада села своїм коштом повністю відновила вже через місяць після інциденту.
Також нагадаємо, що впродовж 2014-16 років у Польщі невідомі вандали зруйнували й осквернили 14 могил і пам’ятних знаків українцям. Донині жоден iз них не відновлений. В Україні провокатори цього року осквернили пам’ятники загиблим полякам, окрім Львівщини, ще й у Биківні на Київщині. Однак українська сторона одразу заявила, що готова відновити пам’ятники. Поляки зволікають із цим питанням.