Агітація на експорт

14.03.2017
Агітація на експорт

Турки в Ротердамі.

Президент бажає стати султаном 

У Туреччині 16 квітня має відбутися конституційний референдум, суть якого зводиться до перетворення країни з парламентсько-президентської на президентсько-парламентську, а якщо простішими словами — розширення повноважень президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до диктаторських. Якщо конституційні поправки схвалять, то вони нададуть президенту нові повноваження: формувати кабінет міністрів, готувати бюджет, вибирати більшу частину суддів і ухвалювати закони. Президент також зможе оголошувати надзвичайний стан і розпускати Меджліс.
У Європі мешкають і працюють приблизно 5,5 мільйона турків. У Німеччині турецька громада є найбільшою етнічною меншиною — нараховує три мільйони осіб, з яких приблизно 1,7 мільйона зберігають за собою турецьке громадянство. У Голландії мешкають майже 400 тисяч вихідців із Туреччини, приблизно половина з яких також мають турецьке громадянство. Турецькі політики не можуть ігнорувати таку велику кількість виборців, потенційних учасників референдуму. До того ж більшість турків Німеччини та Голландії мають проердоганівські симпатії і можуть у значній мірі вплинути на результат референдуму. Тож турецькі політики від правлячої партії зачастили до Німеччини на агітаційні мітинги перед референдумом. У їхніх промовах перед європейськими турками нерідко лунають проісламські та антиєвропейські заклики, тож місцеві політики не в захваті від ведення чужої антиєвропейської та тоталітарно-ісламської агітації на власних же теренах. 
Першою заборонила виступи турецьких політиків на мітингах на своїй території Німеччина, у відповідь на це Ердоган та його оточення вибухнули гнівними обвинуваченнями на адресу Берліна. Президент Ердоган навіть звинуватив Німеччину у використанні нацистських методів. Після Німеччини влада Австрії та Швейцарії також заборонила виступи турецьких офіційних осіб перед турецькими громадянами, які живуть у цих країнах. У Швеції, де мітинг прибічників пана Ердогана призначили на неділю, мав також виступити турецький міністр, але пізніше його скасували з міркувань безпеки.

Ердоганові агітатори й європейські «фашисти»

Упродовж минулого тижня та в останні вихідні до німецько-турецької «холодної війни» додалася ще й голландсько-турецька. Завтра у Голландії відбудуться дуже складні парламентські вибори, від яких залежить майбутнє не лише цієї країни, а й усієї об’єднаної Європи. Голландія і так перебуває немов на пороховій бочці, тому додаткові проб­леми з провокаціями турецьких політиків на її території їй абсолютно не потрібні. Тож минулої суботи голландська влада не дозволила двом турецьким міністрам — спочатку главі МЗС Туреччини Мевлюті Чавушоглу, а пізніше міністру у справах сім’ї та соціальної політики Туреччини Фатмі Бетюль Саяма Кайї — зустрітися зі співгромадянами на агітаційному мітингу в Роттердамі.
Остання в суботу перебувала в Німеччині й вирушила до Роттердама після того, як стало відомо, що Нідерланди з міркувань безпеки не впускають міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу. Тобто свідомо пішла на провокацію. Фатму Бетюль Кая Нідерланди в суботу оголосили «персоною нон-ґрата», а коли вона все ж з’явилася на території Нідерландів, то поліція випровадила її до кордону з Німеччиною, звідки вона приїхала автомобілем. «До нас поставилися в нелюдський спосіб. У Нідерландах, у країні, яка, здавалося, є зразком свободи і демократії, заарештовано заступника нашого посла і ще п’ятеро осіб з мого супроводу — охоронців та радників», — сказала міністр у стамбульському аеропорту. А глава МЗС Чавушоглу після відмови голландської влади назвав Нідерланди «столицею фашизму». Обурені заборонами Нідерландів турки в суботу зібралися на протест під консульством у Роттердамі. Поліція розігнала натовп, задіявши гумові кийки та собак. За даними турецьких ЗМІ, принаймні сім людей зазнали травм, у тому числі укусів собак. 
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наполягає, що заборони на приїзд турецьких міністрів були виправдані і вибачатися немає за що. «У нас зараз складна ситуація з Туреччиною. Ми попросили міністра не приїздити, тому що очікували у Роттердамі напружену ситуацію і тому що цей візит був для нас незручним... Але вони таки вирішили їхати», — сказав Рютте.
Анкара пригрозила суворо відреагувати на недопуск турецьких міністрів на мітинг у Роттердамі. «Якщо ви готові пожертвувати турецько-нідерландськими взаєминами заради виборів цієї середи, то вам доведеться за це заплатити», — сказав президент Таїп Ердоган. Пан Ердоган звинуватив країни Заходу в ісламофобії і зажадав, аби міжнародні організації наклали на Нідерланди санкції. «Я говорив, що з нацизмом покінчено, але я помилявся — нацизм живий на Заході», — заявив він. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зажадав, аби пан Ердоган вибачився за те, що порівняв голландців із нацистами. Висловлювання турецького президента є неприйнятними, заявив прем’єр і додав, що його країна вживатиме відповідні заходи, якщо Туреччина не змінить своєї поведінки.
Тим часом прем’єр Данії Ларс Лекке Расмуссен відклав раніше заплановану зустріч з прем’єром Туреччини. Він заявив, що на демократичні принципи в Туреччині тиснуть. Дедалі більше європейських політиків пропонують узагалі припинити переговори про членство Туреччини в ЄС. Турецькі посадовці й далі звинувачують у «фашизмі» та «нацизмі» європейських лідерів, які перешкоджають їхній агітації за конституційну реформу.