Повертаючи боржок: «Дженералз» успішно наближається до вирішальної битви УХЛ

15.03.2017
Повертаючи боржок: «Дженералз» успішно наближається до вирішальної битви УХЛ

Хокеїсти «Кременчука» (у білому) не відчувають жодних проблем на шляху до фіналу «плей-оф» чемпіонату України. (Фото прес-служби УХЛ.)

Під час глибокої кризи, в яку після розвалу ПХЛ потрапив вітчизняний хокей, аби не перевантажувати команди фінансовими витратами, організатори національної першості проводили її за прискореною програмою.
 
Пам’ятається, як після півфіналів «плей-оф», котрi тривали лише до двох перемог, хокеїсти скаржилися на швидкоплинність серії та відносну суб’єктивність визначення переможця, що була обумовлена мінімальною кількістю «ігрових підходів».
 
У нинішньому сезоні, котрий проходить під егідою УХЛ, календар чемпіонату складений за високими організаційними стандартами. Ну майже як у НХЛ.
 
Дарма, що на старт змагань вийшли лише шість колективів.
 
Аби не виглядало все прісно й нашвидкуруч, на шляху до «плей-оф» запропонували організатори учасникам ЧУ пройти регулярний марафон iз 40 матчів, восьми кіл.
 
Серйозним виглядає й регламент матчів на виліт, де, починаючи вже з півфіналів, для виходу в наступний етап одному з учасників дуелі необхідно здобути чотири перемоги.
 
Перед стартом першості вибір подібного розкладу для матчів «плей-оф» виглядав доречно та обґрунтовано, адже прогнозувалася серйозна медальна гонка за участі одразу чотирьох практично рівних за силою команд.
 
Утім через доволі зрозумілi в нинішній час обставини не всім претендентам на нагороди вдалося без втрат подолати «регулярку».
 
Столичні «Дженералз» — віце-чемпіони попередньої першості — хоч і не зійшли достроково з турнірного шляху, проте через фінансову скруту були змушені повністю переглянути свої плани на сезон.
 
Якщо на початку чемпіонату «генерали» всерйоз готувалися боротися за чемпіонство, то після радикального скорочення фінансування та тотального омолодження складу довелося розпрощатися не тільки з думками про «золото», а й узагалі забути про місце в призовій трійці.
 
Єдине, про що наприкінці сезону можуть нині мріяти «Дженералз», — так це можливість розмочити рахунок у півфінальній серії проти переможця регулярного чемпіонату — «Кременчука».
 
У минулому сезоні на аналогічній стадії змагань у напруженій боротьбі столичні хокеїсти здолали представників Полтавщини, змусивши їх втішатися бронзовими нагородами.
 
Цього ж разу підопічні Дмитра Підгурського виглядають на дві голови сильнішими за «генералів», не даючи їм шансів навіть на локальний успіх.
 
І хоча очільник «офіцерів» Олександр Сеуканд, який у процесі реновації команди замінив на тренерському містку Вадима Шахрайчука, пообіцяв під час домашніх поєдинків дати «Кременчуку» бій, можливостей для втілення в життя його слів узагалі не видно.
 
Почавши громити опонента в рідних стінах, вихованці Підгурського продовжили знущатися над молодими «офіцерами» й на їхньому майданчику, вигравши в Броварах третій матч серії з рахунком 8:1.
 
Із величезним нетерпінням чекають переїзду серії на рідний майданчик хокеїсти та наставники «Кривбасу».
 
Попри те, що «Донбас» виграв у команди Олександра Куликова два перші поєдинки, в цій парі, де змагаються друга та третя команда «регулярки», чинний чемпіон та абсолютний новачок, не все виглядає однозначно.
 
Приміром, у другому, домашньому, матчі серії лише в овертаймі та загалом не без допомоги фортуни й, як свідчить наставник «Кривбасу», суддів, «Донбас» зміг схилити шальки терезів на свою користь.
 
Зокрема, рятівну для команди шайбу форвард донецького клубу Віталій Лялька закинув за п’ять секунд до завершення основного часу.
 
«Що сказати про саму гру. Якщо комусь хотілося відразу зробити фінал між «Кременчуком» та «Донбасом», то навіщо взагалі було грати півфінали?» — бідкався після втраченої перемоги Олександр Куликов. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Плей-оф». Півфінали (серія до чотирьох перемог). «Кременчук» — «Дженералз» — 6:2, 7:0, 8:1. Рахунок у серії — 3:0. «Донбас» — «Кривбас» — 4:0, 3:2 ОТ.