Психологія переможця: Світоліна впевнено рухається до першості в турнірі WTA в Індіан-Уеллсі

15.03.2017
Психологія переможця: Світоліна впевнено рухається до першості в турнірі WTA в Індіан-Уеллсі

Еліна Світоліна демонструє теніс вищого класу. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

«Хочеш бути кращим — працюй із кращими», — подібного роду висловлювання доволі поширене явище в колі амбітних спортсменів.
 
Не всім, щоправда, вдається залучитися підтримкою знаних у спортивному світі особистостей, але ті, кому пощастило перетнутися з легендами, можуть сповна відчути й продемонструвати плоди своєї співпраці з найкращими представниками свого цеху.
 
У кар’єрі талановитої української тенісистки Еліни Світоліної, котру Всесвітня тенісна асоціація назвала кращою тенісисткою лютого, зустріч з екс-першою ракеткою планети Жюстін Енен відбулася не одразу.
 
Перш, ніж розпочалася її співпраця з іменитою бельгійською тенісисткою, котра після завершення ігрової кар’єри взялася тренувати дітей у власній академії, першій ракетці України довелося чітко визначитися з кар’єрними пріоритетами.
 
Щойно було взято орієнтир на «топ-10» жіночого тенісу, команда Світоліної, де одну з ключових ролей грає харківський меценат Юрій Сапронов, розпочала активні пошуки знаного тенісного авторитета.
 
У тенісному світі нині такий тренд, коли тренерський штаб якогось знаного спортсмена очолює зіркова особистість.
 
Приміром, останнім часом у «ложі вболівальників» легендарного Роджера Федерера перебував не менш зірковий у минулому тенісист — швед Стефан Едберг.
 
Тоді як всі останні матчі екс-першої ракетки чоловічого тенісу, серба Новака Джоковича проходили під пильним наглядом німецької тенісної легенди Бориса Беккера.
 
Коли наприкінці минулого року менеджери Світоліної презентували її нову команду, офіційної, чітко визначеної позиції в ній для Жюстін Енен не відводилося. Колектив «на кожен день» Еліни виглядав так: головний спеціаліст — колишній наставник іспанських тенісних прим Аранти-Санчес Вікаріо та Кончіти Мартінес — Габріель Урпі; тренер-консультант — Тьєррі Аскьйон, спаринг-партнер — Ендрю Беттлс, фахівець з фізичної підготовки — Олівер Фаулс.
 
Завдання ж Енен, схоже, лежать в іншій площині. Коли кілька тижнів тому Еліна підкорила один із найбільш рейтингових турнірів — WTA Прем’єр в Дубаї — серед тих, кому після перемоги у фіналі над Каролін Возняцьки вона дякувала за підтримку, була саме Енін, котра на власні очі спостерігала за грою своєї протеже.
 
Здається, головне, що намагається зробити Енен, — прищепити Світоліній психологію переможця. 
 
Для великих кар’єрних сходжень, як і для грандіозних тріумфів, локальних перемог замало. В одному окремому матчі — у чвертьфіналі Олімпіади-2016 — можна перемогти неперевершену Серену Уїльямс, але, в підсумку, поступившись значно скромнішій опонентці, залишитися, в підсумку, з порожніми руками.
 
Думається, саме для того, щоб подібних проколів було менше, команда Світоліної й співпрацює з Енен — олімпійською чемпіонкою, семиразовою переможницею турнірів «Великого шолома». 
 
У новому сезоні Світоліна демонструє гру вже дещо іншого штибу. Так, вигравши на престижному турнірі в Індіан-Уеллсі поєдинок третього кола у Дар’ї Гаврилової з Австралії (6:2, 6:1), українка подовжила переможну серію до 15 поєдинків. Як-то кажуть, статус 10-ї ракетки планети зобов’язує.