На силу теж є кулаки: зачисткою блокадного «редута» правоохоронцi спровокували масові протести

15.03.2017
На силу теж є кулаки: зачисткою блокадного «редута» правоохоронцi спровокували масові протести

«Спецоперація» силовиків не похитнула стійкості активістів блокади окупованої частини Донбасу.

Рубікон перейдено — влада, вичерпавши усі можливі методи боротьби з блокадниками (тітушки, «незадоволене» місцеве населення, дискредитація в ЗМІ) й побачивши повну їх безрезультатність упродовж майже двох місяців, пішла ва-банк.
 
У «чорний» понеділок 13 березня нагорі вирішили використати останній свій козир — спецпризначенці з СБУ та КОРДу з надмірним застосуванням сили та БТРів зачистили редут 16-го добровольчого батальйону на залізничній станції «Кривий Торець» у смт. Щербинівка Торецької міськради Донецької області.
 
У результаті безпрецедентної за жорстокістю «антитерористичної» спецоперації було побито й затримано учасників блокади: 43 ветеранів війни на сході та 40 патріотів («інших людей», як назвали їх у поліції), які їм допомагали. До речі, після «спецоперації» на окуповану територію одразу рушили розблоковані залізничні поїзди. 
 
Не обійшлося й цього разу без «пiдвоху», адже «специ» аргументували свої дії нібито контрдиверсійними заходами щодо пошуку й протидії ворожим диверсiйним групам.
 
А чого лише вартий наказ №192 від 6 березня сумнозвісного новопризначеного заступника Нацполіції В’ячеслава Аброськіна, де по датах розписано план затримання та взяття під варту учасників блокади, а в одному з пунктів чітко написано:
 
«Під час затримання блокувальників, за умови того, що в них може бути вогнепальна зброя, в разі чинення опору санкціоную застосування проти блокувальників зброї та інших спецзасобів». І хоч даний документ у поліції назвали фейком — події понеділка говорять про протилежне. 
 
Жорстокий розгін блокадного редуту призвів до справжньої детонації обурення по всій Україні: миттєвою реакцією на безмiр влади стало захоплення увечері понеділка Волинської ОДА, що у Луцьку.
 
Активісти заявили, що не залишать будинок, доки затриманих учасників блокади Донбасу не відпустять, не звільнять Арсена Авакова та В’ячеслава Аброськіна з посад, а також поки волинська влада не висловить підтримку блокаді Донбасу.
 
Акції протесту відбулися також у Києві, Вінниці, Чернівцях, Рівному, Івано-Франківську, Львові, Одесі та Харкові, хоч у цих містах обійшлося без захоплення держустанов, проте активісти наголосили, що якщо вимоги (подібні до волинських) не будуть виконані найближчим часом, то вони обіцяють вдатися до «інших методів мирного протесту».
 
На ранок вівторка стало відомо, що, «за інформацією СБУ, всіх затриманих уже звільнили. Нам удалося розшукати шістьох із 46. У їхніх телефонах знищено всю інформацію. Це ускладнює пошук.
 
Попередньо хлопців тримали під вартою у відділках поліції Костянтинівки, Дружківки, Селідового, Покровська, Торецька, Бахмута», — написала у «Фейсбуці» нардеп від «Самопомочі» Оксана Сироїд.
 
Вона також заявила, що поліція, яка розігнала редут у Кривому Торці, порушивши закон, не забезпечила затриманим можливості поінформувати своїх близьких про свій стан і місце перебування, а також викликати адвоката.
 
Водночас нардеп Семен Семенченко повідомив у соцмережах, що місцезнаходження фактично всіх затриманих встановлено. Щоправда, невідомим певний час залишалося місцезнаходження 25-річного Павла Герасименка, учасника Євромайдану й АТО з позивним «Доцент», який втратив на війні ногу.
 
Промовистою є реакція пересічних громадян на бездумні дії влади, ось лише одне з повідомлень в iнтернеті:
 
«Підкажіть, хто знає точно, як приєднатися до блокадників. Я з Полтави, поїду куди треба, в будь-який час!»
 
Це і є відповіддю на брехливі заяви «аброськіних» про «проплаченість» протестувальників на редутах.
 
За «дивним збiгом», вiдповiдно до наказу Антитерористичного центру вiд 13 березня, перестали пускати в зону АТО й прифронтову лінію волонтерів, що підтверджує широкомасштабну провладну спецоперацію, метою якої, вочевидь, є припинення будь-якої допомоги блокадникам, а заодно й перекриття витоку правдивої інформації із зони бойових дій. 
 
На 19-ту годину вечора вівторка активісти закликали всіх небайдужих прийти на мітинг на майдані Незалежності на підтримку блокади ОРДЛО й висловити рішучий протест можливим силовим діям влади проти блокадників і на інших редутах.