Затримані співробітниками ФСБ на адмінкордоні з Кримом правозахисники вже звільнені

15.03.2017
Затримані співробітниками ФСБ на адмінкордоні з Кримом правозахисники вже звільнені

Моральний стан Ольги Скрипник та Володимира Чекригіна після «обробки» слідчими ФСБ усе ще пригнічений. (Радіо Свобода)

Представників Кримської правозахисної групи Crimean Human Rights Group Ольгу Скрипник та Володимира Чекригіна затримали у районі КПП «Каланчак» саме тодi, коли вони на своїй машині намагалися потрапити на територію Криму.
 
Відомо, що правозахисники їхали на адмінкордон з окупованим Кримом iз метою проведення моніторингу всіх працюючих там пунктів пропуску.  
 
Ольга Скрипник та Володимир Чекригін планували використати отримані дані у доповідях та матеріалах Парламентської асамблеї Ради Європи та підготувати матеріали для інформування світової спільноти.
 
Як розповіла голова Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик, українських правозахисників силоміць перевезли до КПП «Армянськ» із метою допиту та отримання конфіденційної документації (для чого затриманих ретельно обшукали).
 
Допит, до речі, тривав кілька годин поспіль.
 
Відзначимо, що Ольга Скрипник раніше неодноразово заявляла про те, що влада Росії фактично узаконила схему викрадення громадян України співробітниками спецслужб.
 
На думку правозахисниці, черговий виток репресій стартував відразу після набуття чинності норм законів РФ із сумнозвісного «пакета Ярової-Озерова», які легалізували анонімні доноси та суттєво розширили права силовиків, що діють у рамках буцімто «боротьби з тероризмом».
 
— У Криму та Російській Федерації відкрито кілька десятків кримінальних справ проти громадян кримськотатарської національності та українців, — заявила за тиждень до свого затримання координатор Кримської правозахисної групи Crimean Human Rights Group та експерт делегації України у ПАРЄ Ольга Скрипник.
 
— Обшуки та арешти тривають щодня. А ось українців Євгена Панова та Андрія Захтея відверто звинуватили у підготовці терактів на території Криму та таємно етапували з Криму до московського СІЗО (Лефортово). Ми втрутилися у справу «кримських терористів» та дізналися багато подробиць, які свідчать про те, що українських громадян били, катували та під тортурами примушували підписувати документи про те, чого вони ніколи не робили. А ось український політв’язень Станіслав Клих, якого суд Росії засудив до 20 років позбавлення волі, після тортур має серйозні проблеми з психікою. Однак цей факт не завадив правоохоронцям Росії етапувати його до Верхньоуральська. Влада Росії засудила Станіслава Клиха за статтею «тероризм» за те, що він нібито брав участь у Чеченській війні.
 
За словами правозахисниці, російські силовики нині утримують у тюремних катівнях кілька десятків представників кримськотатарського народу та українців, незважаючи на те, що вагомих доказів їх провини немає.
 
При цьому, людей звинувачують за такими статтями, як «шпигунство» та «тероризм».
 
Правозахисники кримської групи до останнього дня займалися питаннями українських політичних в’язнів на території півострова Крим та Росії. А тепер ось самі потрапили «під ковпак» ФСБ та потребують швидкої допомоги.
 
— Правозахисників змусили заповнити спеціальні анкети та документи, які їм надали з боку так званих «прикордонників», iз метою незаконного збору інформації, — розповів радник голови СБУ Юрій Тандіт. — Реальних причин для затримання просто не було, тому  окупаційна влада та контролюючі органи півострова Крим застосували заходи на межі законності. Українська сторона сподівається на їх швидке звільнення.
 
На підтримку незаконно затриманих правозахисників Ольги Скрипник та Володимира Чекригіна виступив МЗС України, а також усі без винятку активісти українських правозахисних організацій.
 
Як повідомив зі Страсбурга заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань прав людини Георгій Логвинський, про інцидент, що трапився на кордоні з Кримом, поінформували Президента ПАРЄ.
 
Глава Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт пообіцяв, що в разі подальшого утримування правозахисників, члени Асамблеї відреагують дуже жорстко щодо Росії.
 
Через соціальні мережі небайдужі українці стали об’єднуватися, щоб тримати справу на постійному контролі та стежити за подальшою долею Ольги Скрипник та її соратників у боротьбі зі злочинним режимом окупантів.
 
Нам удалося зв’язатися з керівником секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богданом Крикливенком, який повідомив, що затримані правозахисники вже перебувають на КПП «Каланчак». Тобто на території, яка підконтрольна українським прикордонникам. 
 
Моральний стан Ольги Скрипник та Володимира Чекригіна після «обробки» слідчими ФСБ усе ще пригнічений. Проте правозахисники встигли вдихнути повітря свободи та висловили слова подяки всім, хто надав їм моральну підтримку та суттєво посприяв у справі їх визволення.
 
На думку правозахисниці Ольги Скрипник, без втручання представників МЗС України та ПАРЄ шанси на це були б мінімальні.