Радикальні методи: на Тернопільщині активісти власноруч розгородили дві незаконні греблі на Збручі

15.03.2017
Радикальні методи: на Тернопільщині активісти власноруч розгородили дві незаконні греблі на Збручі

Під час демонтажу греблі біля Скали-Подільської. (Фото з «Фейсбука».)

Безпрецедентну акцію приурочили активісти низки природозахисних та інших громадських організацій Тернопільщини до Всесвітнього Дня боротьби із греблями, що відзначається 14 березня задля порятунку водних екологічних систем.
 
Вони власноруч розгородили дві невеликі «саморобні» греблі на притоці Дністра, річці Збруч, — біля населених пунктів Скала-Подільська та Бережанка.  
 
Ось як розповідає (текст подається з незначними скороченнями. — Авт.) про цю подію на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» один з її учасників Денис Милий:
 
«...Разом із хлопцями зі «Скелі», «Правого сектору», «Азову» та інших організацій взяв участь у розгородженні незаконних гребель на річці Збруч. Нам також допомагали місцеві мешканці. У Скалі-Подільській власник ГЕС виклав греблю півторатонними залізобетонними плитами, таким чином фактично сприяючи нищенню річки в період маловоддя та перешкоджаючи міграції риби і туристичним сплавам. І все заради наживи. Документів ані на греблю, ані на землю власник ГЕС представити не зміг. Доступ до водного об’єкта забарикадував парканом, порушуючи Водний кодекс. На місце прибув увесь Борщівський райвідділ поліції у повному складі, проте ніяких дій до порушників iз ГЕС вони не вчиняли, незважаючи на моє усне звернення як громадянина України про те, що тут відбувається порушення закону і нам перешкоджають у доступі до річки. Казали, що «ми тут лише для охорони громадського порядку»...
 
Тож активісти недовго думаючи просто по краю річки пішли, і кусок паркана «впав», попутно наставили фінгалів під оком особливо наглому захиснику ГЕС. Міліція мирно спостерігала. На дамбі хлопці продемонстрували потужну силу духу, вручну зворотивши шість величезних плит і утворивши два додатковi канали для стоку води. Власнику ГЕС і міліціянтам дали чітко зрозуміти — наступного разу плитами може не скінчитися, можуть бути значно радикальніші кроки. Змучені, але задоволені, ми поїхали в сусідню Бережанку. Там Збруч перегородив власник мікро-ГЕС, утворивши штучну насипну дамбу з каміння. Теж заради наживи, наплювавши на усі закони та мораль. Хлопці зайшли на середину річки, і частина дамби просто розповзлася, давши річці волю...».
 
Щодо ситуації з греблею в Скала-Подільській, то треба зазначити, що активісти ГО «Пpoтидiя кopyпцiї» тa мoнiтopинг eкoлoгiї «Скeля» вже тривалий час протистояли її незаконним «господарям» — ТОВ «Сібекс», що є власником млина на березі Збруча.
 
Наприкінці 2015-го зa зaявaми aктивicтiв навіть бyлo poзпoчaтo кpимiнaльнe пpoвaджeння зa cтaттeю 356 ККУ — caмoупpaвcтвo, однак у жовтні 2016-го його було закрито.
 
Стосовно ж реакції правоохоронних органів на знесення активістами гребель, то, як повідомили «УМ» у відділі комунікації ГУНП у Тернопільській області, поліція перевіряє дії активістів.
 
Також розпочато кримінальне провадження за фактом отримання легких тілесних ушкоджень одним із захисників греблі у Скала-Подільській — poдичeм кepiвникa згадуваного ТОВ «Сiбeкc».
 
Активісти ж у свою чергу заявляють, що готові продовжувати такі й навіть радикальніші заходи, аби показати небайдужість громад до проблем незаконної забудови річок.