Британський парламент дав останнє «зелене світло» виходу Британії зі складу ЄС

15.03.2017
Британський уряд отримав «зелене світло» від обох палат парламенту, аби розпочати Брекзит, повідомляє «Євроньюс».
 
Відповідний закон Палата громад проголосувала в понеділок.
 
Як очікується, до кінця березня прем’єр-міністр Тереза Мей офіційно сповістить Брюссель про бажання Сполученого Королівства застосувати статтю 50 Лісабонського договору і формально запустити процес виходу Великої Британії з Євросоюзу.
 
У британському уряді неодноразово заявляли про запуск Брекзиту саме до кінця березня.
 
Однак для розлучення знадобиться ухвалити ще, щонайменше, сім різних законів, зокрема, щодо імміграції, оподаткування, торговельних і митних режимів, захисту інформації та санкцій. 
 
Перешкодою на шляху виходу з ЄС стане позиція Шотландії.
 
Перший міністр країни Нікола Стурджен хоче звернутися до регіонального парламенту за дозволом про проведення другого референдуму про незалежність. Адже більшість шотландців виступила проти Брекзиту.
 
«Недалекоглядність Шотландської національної партії глибоко розчаровує. Це штовхає Шотландію на шлях невизначеності і розділення. Нині час, коли шотландський народ, більшість шотландців не хоче другого референдуму про незалежність. Тож замість політичних ігор владі Шотландії слід зосередитися на дбайливому урядуванні заради своїх громадян», — заявила Тереза Мей.
 
Тим часом громадяни Євросоюзу, які мешкають і працюють у Великій Британії, занепокоєні можливими проблемами, пов’язаними з Брекзитом. У понеділок вони зібралися перед будівлею парламенту у Лондоні, щоб привернути увагу депутатів до цього питання.