Влада — нам, а біди — вам

15.03.2017
Шановна редакціє, зі своїми бідами звертаються до вас жителі міста Тлумач та однойменного району Івано-Франківської області. Наші біди такі ж, як і в жителів інших областей України — пенсіонерів, інвалідів, безробітних.
 
Це стосується газу. Від Президента і Прем’єр-міністра ми чули, що ніхто не буде платити за газ більше, ніж 15 % від сімейного доходу, а пенсіонери — 10%.
 
Насправді ж платимо 17 і 19% відповідно, а то й більше.
 
На запитання у відділах субсидій нам кажуть, що їм із Києва прислали таку «формулу» — і все тут. Чому якась «формула», а не відкрито, щоб кожен знав, сам міг собі вирахувати?
 
Бо якщо буде все відкрито, то не буде жодних хабарів, а це владі не вигідно. Чому влада дотепер не може відкрито сказати, що коли ти заощадив у березні чи жовтні газ, то ти можеш використати його у січні чи в лютому. Їм це також не вигідно.
 
Якщо при Яценюку на двох осіб давали по 500 кубометрів газу, то при Гройсману на двох — тільки 380 куб. м., зате обов’язкова плата тепер на 100% більша.
 
Чи можна вижити і не замерзнути у стандартних будинках ще радянського зразка — 9 м х10 м, із верандою 8-10 кв. м — у січні-лютому, коли найбільші морози?
 
Хіба що за допомогою додаткового опалення дровами, але за нинішньої влади дрова подорожчали втричі — з 1000 грн. за «КамАЗ» дров у 2013-му до 3500 грн. у 16-му. Це що, ліс росте на бензині і солярці, виходить?
 
Та сама історія і з електроенергією, яка постійно дорожчає, та й то не кінець, і з ліками, та й просто з продуктами харчування.
 
Звісно, «шановна» владо, пенсіонерів та інвалідів після підвищення всіх цін стане набагато менше, зате ви зможете підвищити свій рівень життя, більше ніж американська влада, але біда в тім, що на мізерну пенсію дідусів і бабусь живе більшість онуків, бо в нас суцільне безробіття.
 
Кількість робітників менша, ніж кількість непотрібної влади, та й до пенсії доживає відсотків 20-25 усіх працюючих.
 
А щодо корупції, то її в нашому Тлумацькому районі не стало менше ні у великих установах, ні в маленьких, таких як дитсадки чи школи: даси хабар — будеш мати 1,5 ставки, а ні — то тільки 0,5; даси хабар — матимеш субсидію від 10% доход сім’ї, а ні — то від 20%; даси — матимеш пенсію більшу... мало того, раніше газифікацію можна було зробити за 2 тис. грн. плюс ваші матеріали, а тепер нові господарі-«прихватизатори» збільшили цю суму до 10 тис. плюс матеріали замовника.
 
Дійшло до абсурду: в газконторі відключили телефон, і ви вже не можете довідатися про стан своїх оплат, повідомити про кількість використаного газу ви можете тільки зателефонувавши в Івано-Франківськ.
 
А там поставили автовідповідач, то якщо ви зателефонували з мобільного, то заплатите як мінімум 10 грн., бо вам будуть розказувати, на яку спочатку натиснути кнопку, а потім ще і ще...
 
Якщо ви передали показники лічильника на 3 дні раніше до 1-го числа, то вам за ці 3 дні нарахують газу, як вони це називають, «по середньому» — за ціною 6,8 грн. за куб. м незалежно від того, чи ви заощадили газ чи ні.
 
Влада знає про всі ці махінації, але мовчить, бо мовчання — золото?.. То навіщо нам такі «фірмочки» і така влада, які обкрадають свій народ? 
 
 
Жителі Тлумацького району 
(більше 30 підписів)