Відпустіть себе на волю: психолог розповіла, як правильно відпочивати

15.03.2017
Відпустіть себе на волю: психолог розповіла, як правильно відпочивати

Плавання — чудовий спосіб зняти напругу. (Фото з сайта Відомості.UA.)

Уміння розслаблятися — найбільш дієвий спосіб повніше відчути смак життя.
 
Правильна релаксація — неодмінний атрибут щастя і здоров’я, вважають лікарі.
 
Уміння грамотно «перемикати» себе з проблем на позитивні думки допоможе краще працювати, налагодити стосунки в родині, поверне такий важливий душевний стан.
 
«Якщо ви активна людина, сповнена віри у власні сили, живете в напруженому ритмі, намагаючись виправдати очікування тих, хто поруч, — то і відпочивати від проблем вам краще активно, — вважає психолог Валентина Радченко. — Здійснюйте ранкові пробіжки на стадіоні, займіться плаванням.
 
А якщо не маєте сили на активний спорт, то хоча б знайдіть час на прогулянки. Свіже повітря — чудовий антидепресант».
 
Багато людей прагнуть вирішувати кілька завдань одночасно, але не всі це можуть. Психолог застерігає від такого марафону: інакше не уникнути різного роду розладів.
 
Дозвольте собі полінуватися.
 
«Основна проблема таких людей — перебільшене відчуття обов’язку, яке вони відчувають, — пояснює фахівець.
 
— Відпустіть себе на волю — відразу відчуєте полегкість. Згадайте різні захоплення дитинства, про які забули в буденній суєті. Розслабитися і заспокоїтися допомагає ручна робота: навчіться плести, вишивати. Навіть допомагаючи робити паперові аплікації своєму малюку, поринете у світ творчості, яка не вимагає поспіху».
 
Якщо робота і родина забирають більшу частину вашого часу, легко забути про себе. А ось цього робити не можна, нагадують фахівці з психології.
 
Не робіть трагедії з ситуації — просто «поділіться» домашніми обов’язками з іншими членами сім’ї, щоб вивільнити час для себе.
 
Займіться косметичними процедурами, сходіть у перукарню, зрештою купіть собі те, про що давно мріяли. І старайтеся деякий час побути на самоті. «Приділіть час своєму духовному розвитку, — радить пані Валентина.
 
— Згадайте, якими ви були до того, як повністю розчинилися в сім’ї і роботі. Знайдіть можливість почитати, сходіть у кіно чи театр. Якщо відчуваєте потребу — порадьтеся з психологом: фахівець допоможе відновити душевні сили і знайти себе». 
 

ДО РЕЧІ

Зберігати душевну рівновагу протягом дня допоможе ранкова чашка чаю з липи. Столову ложку сухого цвіту залийте 200 мл окропу, дайте настоятися 15-20 хвилин, процідіть. Якщо додати чайну ложку меду — буде ще й відмінний засіб для зміцнення імунітету.