Чужі тут не ходять: Парубій доручив провести розслідування скандалу з полісменами у Раді

17.03.2017
Чужі тут не ходять: Парубій доручив провести розслідування скандалу з полісменами у Раді

У четвер, 16 березня, на ранковому засіданні спікер Верховної Ради Андрій Парубій дав доручення провести розслідування конфлікту, який виник у парламенті 15 березня.
 
Нагадаємо, що напередодні у стінах ВРУ сталася безпрецедентна за всю історію незалежного парламентаризму в Україні подія.
 
У середу вранці група невідомих людей у камуфляжі з допомогою нардепа Антона Геращенка (за «сумісництвом» — радника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова) несподівано зайшла до зали засідань ВРУ (ця витівка радника є по суті злочином, адже існує законна процедура потрапляння до «святая святих» сторонніх осіб).
 
Як згодом з’ясувалося, це були полісмени, ображені на блокпосту нардепом Володимиром Парасюком, яких привели, аби вони публічно «поплакалися» (що останні успішно й зробили). 
 
Оскільки на той час пан Парубій перебував на екстреному засіданні РНБО, то віце-спікер Оксана Сироїд, яка вела сесію — негайно закрила засідання парламенту, коли трибуну зайняли представники «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка», вимагаючи дати слово правоохоронцям щодо інциденту з учасниками блокади Донбасу.
 
Вже в кулуарах, не приховуючи обурення, вона заявила журналістам: «Парламент повинен працювати згідно з певним порядком. У залі засідань можуть перебувати тільки народні депутати або інші особи на відведених місцях. Інші особи також мають право виступати у залі пленарних засідань, якщо за це проголосує 150 народних депутатів і відповідно до процедури». 
 
Також Сироїд додала, що одне з критичних правил, критичних вимог демократії — органи правопорядку не мають права ступати на підлогу, де відбуваються парламентські дебати — та розцінила дії поліцейських, як захоплення зали й трибуни парламенту.
 
Дивує й оперативність пана Авакова, який того самого дня нагородив поліціянтів «за гідне виконання служби і вірність принципу рівності перед законом», про що прозвітував громадськості у Twitter. 
 
Інцидент викликав ланцюгову реакцію негативних відгуків нардепів, як чинних, так і колишніх.
 
Зокрема, Степан Хмара, особливо не добираючи слів, сказав, що «кримінальна шпана з БПП і «Народного фронту» вирішила захопити Верховну Раду України. Ці фракції повинні бути негайно розпущені через свою антизаконну діяльність, а організатори і співучасники злочину з так званих правоохоронних органів притягнуті до кримінальної відповідальності». 
 
«Крім того, — наголосив колишній політв’язень, — треба негайно вимагати звільнення міністра внутрішніх справ і притягнення його до відповідальності. А також провести зміни в керівництві СБУ, яка давно вже не виконує покладених на неї обов’язків».
 
У день захоплення трибуни пані Сироїд (чию відставку вже збираються ініціювати «народофронтівці», і це скидається на помсту) — звернулася до прокуратури та СБУ у зв’язку з цією екстраординарною подією, аби вони провели розслідування і дали відповідь на питання «Хто це спланував і навіщо?»