У полоні в «Л/ДНР» залишаються 113 українців, 485 у списку зниклих безвісти

17.03.2017
Українська сторона вже три місяці намагається розблокувати процес обміну полоненими, яких утримують самопроголошені «ДНР» і «ЛНР».
 
Останні обміни відбулися ще в грудні минулого року.
 
Саме тоді терористи після двох років переговорів звільнили десантника 80-ї аеромобільної бригади, захисника Донецького аеропорту Тараса Колодія. 
 
За два роки війни з полону «ДНР» та «ЛНР» удалося  звільнити близько 70 осіб. Ще трьох полонених українців — Надію Савченко, Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва — Росія передала Україні минулого року.
 
Попри це у заручниках у бойовиків залишаються ще 113 українських громадян. У списку зниклих безвісти наразі 485 наших співвітчизників. 
 
Попри блокування звільнення заручників бо­йовиками українська сторона готова йти на компроміси та співпрацювати в рамках Мінських домовленостей.
 
«Ми готові віддавати всіх, кого можемо законно передавати. Серед полонених Україною бо­йовиків є ті люди, які не хочуть повертатися назад. Вони розуміють, що можуть знову стати м’ясом і їх можуть змусити йти в окопи. Вони воювали проти української влади, проти закону. І багато з них просто не хочуть більше цього робити», — коментує ситуацію радник очільника СБУ Юрій Тандіт.
 
За його словами, СБУ запропонувала представникам міжнародних організацій, зокрема місії ООН, провести повну експертизу.
 
Україна просить їх поспілкуватися з тими людьми, які не хотіли б повертатися в ОРДЛО, втім є членами списку. Місія ООН попередньо погодилась на пропозицію України.
 
Російська влада відмовила правозахисниці Зої Свєтовій відвідати y Якутській колонії полоненого українського режисера Олега Сенцова. Наразі вона планує оскаржити в суді це рішення.
 
За її словами, ФСВП посилається на норму Кримінально-виконавчого кодексу Російської Федерації. Утім там чітких формулювань про заборону немає.
 
Свєтова вважає це порушенням свободи слова і дискредитацією засудженого.
 
Правозахисниця каже, що всі питання щодо Сенцова «вирішуються не на рівні колонії, а на рівні якихось інших органів, які контролюють долю Олега Сенцова та його справу».