Хороший знак: ультраправі програли на парламентських виборах у Нідерландах

17.03.2017
Хороший знак: ультраправі програли на парламентських виборах у Нідерландах

Консервативно-ліберальна «Народна партія за свободу та демократію» (VVD), лідером якої є чинний прем’єр Марк Рютте, посіла перше місце на парламентських виборах, що відбулися в Нідерландах 15 березня, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За даними підрахунку 93% голосів, VVD здобула прихильність 21,3 відсотка виборців та отримає 33 мандати в парламенті на 150 місць.
 
Другою фінішувала правопопулістська «Партія за свободу» (PVV) Герта Вілдерса — 13,1 відсотка (20 мандатів). 12,4 відсотка здобула партія «Християнсько-демократичний заклик» Сібранда Бюми (19 місць), а 12,1 відсотка — партія «Демократи 66» Александра Пехтольда (19 місць).
 
А партія «Зелені ліві» під орудою молодого політика Ессе Клавера показала найкращий результат у своїй історії — 15 місць.
 
Це на 11 більше, ніж у попередньому складі парламенту. Соціалістична партія здобула 14 мандатів — на один менше, ніж дотепер.
 
Одна з найбільших голландських партій — Партія праці, що входить до чинної коаліції, втрачає рекордну кількість мандатів.
 
До цих виборів вона мала 38 депутатів у парламенті, тепер — лише 9. Решта мандатів буде розподілена між дрібнішими партіями.
 
Для того, аби сформувати коаліційний уряд, знадобиться чотири партії , а коаліція має налічувати щонайменше 76 депутатів.
 
Партії «Народна партія за свободу та демо­кратію», «Християнсько-демократичний заклик» та «Демократи 66» раніше виключили можливість входження до коаліції разом iз правопопулістською «Партією за свободу».
 
Тобто праві популісти не мають жодних шансів по­трапити у владну коаліцію.
 
Марк Рютте висловив задоволення результатом своєї партії на виборах, хоча вона здобула на вісім мандатів менше, ніж на попередніх виборах, назвавши день голосування «святом для демо­кратії».
 
«Це також ніч, коли Нідерланди після Брекзиту, після американських виборів сказали «стоп» хибному зразку популізму», — заявив Рютте, який готується до третього поспіль терміну на посаді прем’єр-міністра.
 
Головний конкурент Марка Рютте — лідер голландських ультраправих Герт Вілдерс — визнав перемогу партії прем’єра, однак налаштований на подальшу боротьбу.
 
«Я хотів би бути на його місці, бути переможцем виборів, але, водночас, народники втратили приблизно 10 мандатів, а ми збільшили присутність у парламенті на 4, можливо 5 депутатів. Тож я налаштований на боротьбу», — заявив Вілдерс.
 
Із перемогою на виборах привітала Марка Рютте канцлер Німеччини Анґела Меркель.
 
«Я очікую на продовження нашої співпраці як друзів, сусідів та європейців», — зазначила вона в телефонній розмові з Рютте.
 
Президент Франції Франсуа Олланд назвав результат правлячої партії VVD «чіткою перемогою над екстремізмом».
 
За його словами, відкритість, повага до інших та віра в об’єднану Європу є єдиною можливою відповіддю на націоналізм та роз’єднаність.
 
Інтерес лідерів Франції та Німеччини до виборів у Голландії невипадковий, оскільки в цих країнах також відбудуться президентські та парламентські вибори, на яких до влади можуть прийти праві радикали.
 
Саме тому голова фракції «зелених» у Європарламенті Райн­гард Бютікофер назвав результат виборів у Нідерландах хорошим знаком перед квітневими президентськими виборами у Франції та парламентськими виборами у Німеччині, які відбудуться пізніше цьогоріч.
 
«Після виборів в Австрії це вже другі вибори впродовж останнього року, на яких сподівання авторитарних популістів на перемогу зазнали фіаско», — наголосив політик. 

ДО РЕЧІ

Явка виборців у Голландії була надзвичайно високою — 81%. Це — найвищий показник за три минулі десятиліття. П’ять років тому явка становила 75%.
 
Організатори обладнали виборчі дільниці на вокзалах, що дозволило багатьом проголосувати дорогою на роботу і з роботи.
 
На активність виборців і підтримку правлячої партії вплинув цілком несподіваний чинник — конфлікт iз Туреччиною.
 
Після того, як президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав голландське керівництво «нацистами» та «фашистами», люди відповіли на ці образи об’єднанням навколо своїх лідерів.