У Варшаві назвали сквер на честь українського поета Василя Стуса

17.03.2017
Польсько-українські відносини переживають не кращі часи, тому позавчорашній візит до Варшави глави МЗС України Павла Клімкіна та його зустріч iз польським колегою Вітольдом Ващиковським мали за мету «змастити» дещо заіржавілий механізм відносин між двома сусідніми країнами.
 
Під час спільної прес-конференції у Варшаві глава МЗС Польщі Ващиковський заявив, що його країна підтримує європейські прагнення України ти мирне вирішення конфлікту, започаткованого в Україні Росією.
 
«Як нормандський, так і мінський формати посприяли затриманню великого російського наступу на Україну, але не привели до довготривалого миру в Україні. Рано чи пізно визріє думка, що потрібен новий формат за участі американців», — сказав Ващиковський. Оскільки, на його думку, «конфлікти в Європі, починаючи з ХХ століття, закінчуються лише тоді, коли разом із європейцями до їх вирішення беруться американці».
 
Пан Ващиковський зазначив, що говорив iз Клімкіним про останні «акти вандалізму» або «політичні провокації», що стосувалися польських пам’ятників в Україні.
 
«Історична спадщина польського народу важлива для України так, як і для поляків важлива спадщина українського народу», — заявив Павло Клімкін.
 
«Ми знаємо про акти вандалізму і знаємо, що вони не є випадковими. Ми знаємо, що це використовують абсолютно свідомим способом», — заявив керівник українського МЗС. 
 
Візит Павла Клімкіна до Варшави мав приємне та символічне закінчення: у польській столиці відкрили сквер імені закатованого в радянському концтаборі українського дисидента Василя Стуса.
 
«У тоталітарному світі немає жодного іншого народу, який би так віддано захищав своє людське й національне право. Польща подає Україні приклад», — ці слова українського поета про Польщу процитував під час церемонії відкриття  Павло Клімкін.
 
У лютому Рада міста Варшава підтримала ініціативу депутатів «Громадянської платформи» надати ім’я Василя Стуса скверу в центрі польської столиці.
 
В обґрунтуванні рішення зазначено, що він є «українським поетом і опозиційним діячем», а також «полонофілом i речником польсько-українського єднання», повідомляє «Радіо «Свобода».