Пернаті не винні: у столиці невідомі отруїли близько 20 рідкісних птахів

17.03.2017
Значна частина мешканців Шевченківського району добре знає колекціонера птахів Юрія Руголя.
 
Саме цей чоловік пенсійного віку за власні кошти утримував близько 50 рідкісних птахів у дворі двоповерхового будинку на вулиці Коперника.  
 
Птахи привертали увагу іноземців та науковців, адже в колекції пана Юрія були унікальні види.
 
«На Лук’янівці за кінотеатром «Київська Русь» є двоповерховий будинок, який 1913 року збудував козак Чернігівської губернії. Його онук — потомствений козак, інженер Юрій Руголь.  15 років він збирає колекцію птахів — качок, фазанів, журавлів, павичів», — написав активіст Дмитро Пигида, який першим дізнався про знищення пернатих.
 
Проте це не перший випадок війни з птахами. Близько десятка загризли собаки.
 
«Хто міг сипати отруєне зерно у двір, хто міг запускати вночі у двір псів, які давили птахів — питання до суспільства. А от металевий козирок над будиночком Руголя зварив забудовник нових багатоповерхівок. За словами пана Юрія, мета козирка — захистити новобуд від пожежі, коли сусідній двоповерховий будинок горітиме», — додав Пигида.
 
Трисекційну 25-поверхівку на вулиці Коперника, 7 звів «Київміськбуд». Будинки здали 2016 року. У дворі новобудови облаштовують паркінг, дитячий і спортивний майданчики. 
 
Поки що активісти не знають, хто саме виявився «птахо­хантером». Проте вже є певна реакція громадськості та користувачів соціальних мереж.
 
У тому, що трапилося, однi звинувачують представників компанії-забудовника, яка поруч зводить елітну висотку, інші ж вважають це збігом обставин і співчувають.
 
Проте зазначають, що не розуміють вчинку власника унікальної колекції, який порозкладав мертвих птахів просто неба. Адже навпроти розташована школа.
 
«Я можу зрозуміти горе пана Юрія, ми часто з дитиною заходили і дивилися на птахів, яких він розводив. Проте навіщо все це викладати, адже і видовище неприємне, і запах жахливий, а діти поруч ходять до школи», — зазначила мати школярки Марія Ставропільська. 
 
Так учинити Юрій Руголь вирішив із метою привернення уваги громадськості до проблеми та неодноразові його конфлікти з «Київміськбудом».
 
У 2014 році представники забудовника стверджували, що пенсіонер стріляв по будівельниках із мисливської рушниці, адже був незадоволений тим, що будівництво руйнує його двоповерховий будинок.
 
Натомість у 2016 році Юрій Руголь скаржився на «Київміськбуд» iз приводу побиття (нібито будівельна компанія найняла «тітушок», що влаштували провокацію проти киянина та його родини).