Підтримай піаніста

21.03.2017
Підтримай піаніста

Міжнародний конкурс пам’яті Володимира Горовиця може не відбутися

Учергове може не відбутися Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця . За роки існування проекту організатори самотужки знаходили кошти та сплачували внесок у міжнародні асоціації конкурсів — 3,5 тис. доларів. Наразі для проведення міжнародного змагання за звання кращих потрібно 39 тисяч доларів. Мінкульт виділив... 400 тисяч гривень. Відписки отримали від Фонду Кучми, Фонду Фельдмана, Фонду Ахметова, Фонду Пінчука. Усі вони бідні. Грошей у них нема. 
Попередній ХІ Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, вистражданий із причини дворічної затримки через війну на cході країни, у 2016-му все ж таки відбувся. Тоді загроза виключення єдиного в Україні члена Всесвітньої асоціації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC) минула. Тоді заявили про бажання грати у Києві 200 талантів, учасниками конкурсу стали 77 юних піаністів з України, Австрії, Італії, Німеччини, Китаю і ще шести країн. 
Днями Юрій Зільберман — генеральний директор конкурсу, президент Фонду Володимира Горовиця, який є проректором із наукових питань Київського інституту імені Глієра, повідомив, що прекрасний проект до 2 квітня 2017 року, ймовірно,.. буде закрито. «Кажуть, що навіть метали з часом «втомлюються». Ми з 1995 року від усіх чиновників чуємо лише: «Нині грошей нема, а от наступного року...» Звичайно, коли чуєш це 22 роки, то виникає сумнів: або ти божевільний, або той, хто це говорить...» — не стримує емоцій гендиректор конкурсу.
Активісти просять усі музичні школи та заклади культури організувати та провести благодійні концерти, а всіх бажаючих в індивідуальному порядку перераховувати кошти, щоб зібрати достатньо на підтримку  конкурсу. Аргумент у поширеному зверненні до небайдужих переконливий: «Так, ми всі знаємо, що у нас йде війна... Але коли прем’єр-міністру Великобританії Уїнстону Черчиллю в роки Другої світової війни запропонували урізати витрати на освіту і культуру, він відмовився зі словами: «А за для чого тоді ми воюємо?».