«Суха» перемога

22.03.2017
«Суха» перемога

Суміш для здоров’я.

Сушені фрукти зберігають у собі дуже багато вітамінів та мікроелементів, які вони містять у свіжому вигляді, а навесні, коли авітаміноз підступно починає нагадувати про себе і втомою, і ослабленим імунітетом, є просто необхідними для організму. І це дуже смачна необхідність — так можна сказати у цьому випадку. 
Сушені яблука, груші, вишні, курага, чорно­слив, родзинки, фініки, інжир та інші сушені фрукти та ягоди поряд зi щоденним раціоном можуть забезпечити вам добре самопочуття та здоровий вигляд. Їх потрібно усього по 3-7 штук, а результат не змусить себе довго чекати. Приміром, курага покращить роботу серцево-судинної системи. Фініки підвищують працездатність та містять речовини, які прирівнюються до дії аспірину, тому їх корисно споживати при частому головному болю та застуді, для розрі­дження крові. Чорнослив сприяє роботі шлунково-кишкового тракту, а також є корисним для тих, хто страждає на серцеві захворювання, високий тиск, допомагає при авітамінозі та малокрів’ї. Вживання родзинок — хороша профілактика парадонтозу, допомога організму при важкій інтелектуальній праці. Їх достатньо добре помити під проточною водою — і можна вже вживати з чаєм, кавою, какао чи іншими напоями. Але страв iз ними також є дуже багато — від соусів для основних страв до головних складників у запіканках, кашах, пловах, супах, напоях і, звісно, випічці. Було б натхнення готувати!
Хоча після «послужного списку» всієї користі засушених фруктів натхнення готувати має з’явитися автоматично. Для каш і салатів із сухофруктами не потрібно вишукувати хитромудрих рецептів, бо такі страви залежать більше від власної фантазії, а не від чужої. Додавайте все, що вам подобається із сухофруктів (розмочених, по кілька штук, бо калорійні і також містять багато природного цукру), до улюбленої вами чи вашими рідними каші, можна трішки меду, якщо сухофрукти кислі, кілька горіхів чи трішки насіння — і каша перетвориться на витвір кулінарного мистецтва. Усе просто.
Так само і салати з сухофруктами. До потертого яблука і морквини додати подрібнені курагу чи чорнослив, трішки меду, скропити соком лимона і присипати горіхами — і це вже насолода смаку. Якщо трохи пофантазувати — буде насолода в квадраті чи в кубі. 
Можна, приміром, пофантазувати з чорносливом і курагою і приготувати однойменний салат. Знадобиться: капуста (300 г), курага, чорнослив (по 5 штук), чорний хліб (50 г), горіхи, сік лимона. Капусту дрібно нашаткувати, посолити, перетерти і залишити, щоб пустила сік. Курагу і чорнослив залити окропом і дати 10 хвилин настоятися, потім подрібнити. Чорний хліб порізати дрібними кубиками. До капусти додати хліб, чорнослив, курагу. Скропити лимонним соком і додати трохи води, в якій настоювалися сухо­фрукти, а зверху присипати подрібненими горіхами.
Моє печиво «нашвидкуруч» — вівсяне з сухофруктами — те, що просто не може не подобатися, я, приміром, таких не знаю. А треба лише склянка вівсяних пластівців, по яблуку і банану та сухо­фрукти (усього по кілька штук, які бажаєте, мені смакує з фініками, курагою, ро­дзинками). Яблуко і банан почистити і потерти на великiй терці, з’єднати з пластівцями, помитими і подрібненими сухо­фруктами (ще треба жменьку будь-яких горіхів чи суміші горіхів, насіння — соняшнику, гарбуза або льону (чи суміші), змішати, зліпити печивка, викласти на деко, встелене пекарським папером, і поставити в духовку на 15-20 хвилин. Вітається в такому тісті й какао, кориця, ванілін, кокосова стружка, сезам — не печиво, а смачний констуктор! 
Так само швидко печеться пісний бісквіт із сухофруктами. Те, що він пісний, будете знати лише ви, бо він пишний, поживний і на смак — неначе кремовий. 
Потрібно 200 г борошна, 200 г цукру, пакетик розпушувача, 200 мл теплої води, 2 столові ложки лимонного соку, 100 мл соняшникової олії. Окремо змішати сухі й рідкі компоненти для бісквіта. Форму змастити маслом і вистелити пекарським папером. Суху суміш (борошно, цукор, сода) висипати в рідину, швидко розмішати. На дно форми викласти помиті й посушені сухофрукти (якщо це фініки — видалити кісточки), а наверх влити тісто. Бісквіт випікати в розігрітій до 180 градусів духовцi приблизно 25 хвилин.
Відома нам за смачними порадами хмельничанка Любов Марущак, медик, волонтер, вважає сухофрукти одними з найголовніших продуктів, які мають бути у раціоні наших захисників. Напевне, немає воїна, який би не покуштував чогось із вітамінного набору, який готує пані Люба з пожертвувань небайдужих людей. 
Вона каже, що сухо­фрукти — то як енергетичні сухпайки для воїнів, їм видають, коли вони йдуть на завдання (в наплічники-рюкзаки), це допомагає їм деякий час протриматися, ну і, звісно, це вітаміни.
А в піст пропонує спекти гарбузові кексики з корицею та сухофруктами. Ось її рецепт: «Гарбузове пюре — 200 г (я шматочки гарбуза проварила в мікрохвильовці), можна також і з яблуками готувати, 200 г цукру, яйце (у піст не потрібно), 100 мл олії, 250-300 г борошна, трішки солі, розпушувач — десь  0,5 чайної ложки соди,  погашеної оцтом, столова ложка розтопленого меду, кориця, гвоздика, мускатний горіх, родзинки, ванільна есенція.
У рецепті пропонували також замість сухо­фруктів додати якісь ягоди, смородину, журавлину. Отже, змішати в одній мисці всі сухі складники, окрім цукру. У другій збити міксером пюре (якщо додаєте), олію та цукор. Усе з’єднати, неінтенсивно перемішати, щоб залишились грудочки (запорука успішних мафінів!) По­класти тісто в формочки і випікати при 180 градусах 20-25 хвилин. Замість цукру додавала фруктозу».
Про желе також не забувайте, а особливо про желе з сухофруктами. Їх потрібно буде 400 різних, а ще 3 г агар-агару, лимон, цукор — за бажанням. 
Сухофрукти помити, залити окропом і дати настоятися (приблизно годину, або проварити 5 хвилин на повільному вогні). Якщо бажаєте, додайте трішки цукру. Потім процідити, зливши компот окремо. Агар-агар залити 1,5 склянки цього фруктового компоту і поставити на плиту, почекати, поки він розчиниться, але не кип’ятити. Додати сік лимона.
Покладіть у компот фрукти, вийде желе зi шматочками фруктів! Розлийте в гарний посуд і поставте охолодитися до повного застигання. 
Доброго здоров’я і гарного самопочуття!