НОВИНИ ПЛЮС

22.03.2017

Посівна у розпалі

В Україні тривають весняно-польові роботи. Підживлення озимих культур станом на 20 березня було проведено на площі 5,7 млн. га, або 81 відсоток до прогнозу. До посівної кампанії долучилися вже 19 регіонів України. Ранніми зерновими та зернобобовими засіяли 359 тис. га (15 відсотків до прогнозу).  Засіяні площі у розрізі культур становлять:
— ярої пшениці — 8 тисяч га (4% до прогнозу);
— ярого ячменю — 243 тисячi га (14% до прогнозу);
— вівса — 11 тисяч га (5% до прогнозу);
— гороху — 98 тисяч га (36% до прогнозу). 
На період проведення весняно-польових робіт виробники придбали 324 тис. тонн дизпалива та 78 тис. тонн бензину. На весняну кампанію заявлено потребу в 401 тис. тонн дизпалива та 95 тис. тонн бензину, а на весь 2017 рік — 1,4 млн. тонн дизпалива та 323 тис. тонн бензину, повідомляє прес-служба Мінагрополітики. 

Село як тренд

У Львові пройшов перший семінар щодо застосування європейських підходів до розвитку сільських територій в українському контексті. З представниками п’яти областей Західної України, що взяли участь у семінарі, практичним досвідом поділилися експерти проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні». Розглядали основні напрями державної політики з сільського розвитку та про агрорекреаційні кластери як один з ефективних механізмів. Також обговорили концепцію розвитку сільськогосподарських кооперативів, організацію прибуткового бізнесу на їх базі з урахуванням регіональних особливостей. Окремою частиною семінару став аналіз форм та моделей бізнесу на сільських територіях. Учасники заходу отримали можливість попрацювати над підготовкою проектів для отримання донорського фінансування на розвиток сільських територій за темами: «Практичні аспекти створення та функціонування бізнесу на сільських територіях. Сільський туризм та супутні послуги», «Як розпочати бізнес та залучити фінансування. Можливості та ресурси», «Географічні позначення як елемент створення доданої вартості сільськогосподарської продукції. Якість та безпечність сільськогосподарської продукції, що виробляється малими та середніми виробниками». 
Побували на базі господарств-лідерів галузі, безпосередньо поспілкувалися з власниками та отримали практичні поради. Результатом заходів має стати впровадження ефективного державно-приватного партнерства. Аналогічні семінари-практикуми найближчим часом заплановано провести у місті Дніпро (для східних регіонів) та в Одесі (для південних регіонів) — для представників з Одеської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Кіровоградської, Вінницької, Донецької, Луганської, Харківської, Полтавської областей. 

Хто хоче підгодувати Замбію?

Представники замбійської компанії Malkosh Trading Limited зацікавлені у встановленні ділових зв’язків з українськими постачальниками білої кукурудзи, соєвих бобів, квасолі ліма і пшениці. Це засвідчив лист Посольства України в Південно-Африканській Республіці на адресу Міністерства аграрної політики та продовольства України. Українським компаніям, які готові до співпраці у згаданому контексті, пропонують звертатись безпосередньо до зазначеної компанії ([email protected]) та, копією, — до Мінагрополітики ([email protected]) із заповненою комерційною пропозицією зi специфікаціями продуктів. 

Ліс по-шотландськи

Держлісагентство та Лісова комісія Шотландії проводитимуть спільні дослідження стосовно підвищення життєздатності лісових екосистем. Про це домовилися під час візиту до Велико­британії керівник відомства Христина Юшкевич. У Шотландії фахівці займаються розробкою інноваційної стратегії для лісового господарства. Україна зацікавлена в обміні дослідниками, науковцями та в проведенні спільних досліджень в умовах зміни клімату. Цього разу українську делегацію ознайомили з дослідницькою роботою над покращенням властивостей ялини. Ці напрацювання необхідні для України в контексті природних негативних чинників, що призводять до масового висихання дерев. А під час зустрічі з ректором університету Нап’є Андреа Нолан (Единбург) обговорювали питання профільної освіти та організацію стажування студентів. Майбутня співпраця стосуватиметься моделювання розвитку лісів в умовах зміни клімату та інноваційних проектів деревообробки і будівництва з використанням деревини.