Лови хвилю правди

22.03.2017
Мешканці Криму налаштовують приймачі на українські частоти: чесні новини бажають слухати всі.
На Херсонщині встановили роз’яснювальні білборди про українське радіомовлення на території окупованого Росією півострова Крим. На громадських стендах зазначено перелік радіостанцій, мовлення яких на території півострова здійснюється завдяки телерадіовежі біля села Чонгар, неподалік адмінкордону з Кримом.
«Після проведення конкурсу на ефірне цифрове телемовлення висоту цієї вежі буде збільшено з 150 метрів до 200, — повідомив міністр інформполітики України Юрій Стець. — Ідуть переговори про початок будівництва другої подібної вежі на «адмінкордоні» з Кримом. Планують, що до кінця поточного року кількість українських радіостанцій, які ведуть мовлення на території окупованого півострова Крим, буде збільшено вдвічі».
Директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОДА Ольга Савенко розповіла, що інформацію для білбордів підготували фахівці її відділу, а також волонтери. За її словами, така підтримка допоможе людям швидко зорієнтуватися та налаштувати свої радіоприймачі на потрібну хвилю.
Зараз уже чотири радіостанції мають ліцензію на мовлення для Криму: «Українське радіо» (суспільне мовлення), місцева радіостанція з Херсона, кримськотатарське радіо Meydan та «Радіо кримських громад». Член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський розповів, що будівництво першої вежі на КПП Чонгар довірили приватній компанії через те, що коштів у держбюджеті для цього не знайшлося. 
Одна година мовлення на Крим коштує приблизно 22,7 гривні. Такий тариф встановила компанія «Телемережі України» з Луцька, чий внесок у будівництво стратегічно важливої вежі на КПП Чонгарі склав чотири мільйони гривень. А от сума від загальних сплат від чотирьох радіомовників на Крим для компанії «Телемережі України» становитиме 70—150 тисяч гривень на місяць. Тобто свої витрати інвестор зможе відшкодувати за кілька найближчих років.
Будівництво радіотранслюючої вежі на КПП Чонгар виявилося доброю справою не лише для підприємців, а й для справжніх патріотів України. Так, глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що відтепер вони мають можливість спілкуватися з власним народом на рідній мові.
«Ми щоденно будемо розмовляти з українськими людьми в Криму трьома мовами: кримськотатарською, українською та російською, — підкреслив Рефат Чубаров. — Мовлення на Крим — це ще один важливий крок до повернення півострова під контроль України».
Якщо паралельно з роботою нової телевежі на КПП Чонгар запустять ефірне цифрове телебачення, то, крім Криму, якісні українські телеканали зможуть дивитися й мешканці всіх населених пунктів Генічеського району.