Такий важливий обмін

22.03.2017
Такий важливий обмін

Пийте чисту воду щодня. Вона сприяє метаболізму.

Для того, аби покращити метаболізм (обмін речовин), варто виробити кілька гарних звичок і правильно харчуватися. Так вважають лікарі-дієтологи, які спробували об’єднати корисні поради в 10 основних постулатів. Отже…
Сніданок — обов’язковий і збалансований. Саме ранкова трапеза запускає обмінні процеси в організмі. Аби якомога довше не відчувати голоду, дієтологи рекомендують під час сніданку поєднувати прості білки зі складними вуглеводами і здоровими жирами. Це може бути, скажімо, білковий омлет, спагеті з цільнозернового борошна, овочевий салат, приправлений оливковою нерафінованою олією.
Маленькі порції — і часто. Багато енергії організм витрачає на травлення. Тому харчуйтеся частіше — так прискорите обмінні процеси. Найкраще їсти 5 разів на день невеликими порціями. Старайтеся, аби перерва між прийомами їжі не перевищувала три годин.
Зелений і смачний. Лікарі називають цей напій ідеальним засобом для покращення метаболізму. Але зелений чай має бути чистим — без хімічних домішок і ароматизаторів. Не треба добавляти в нього ні молока, ні цукру.
Повноцінний сон. Під час сну організм продукує гормони, що прискорюють обмін речовин. Учені й медики вважають: люди, які не висипаються, більше схильні до зайвої ваги.
Достатньо білка на тарілці. Страви з білкової їжі чудово покращують метаболізм. Адже на її засвоєння організм витрачає більше енергії, ніж на інші продукти. Тож нехай у вашому раціоні буде достатньо молочних, м’ясних продуктів, горіхів і бобових.
Голод — не вихід. Різке обмеження в харчуванні сповільнює обмінні процеси в організмі. І навіть може спровокувати ожиріння.
Без води — ні кроку. Вона не тільки оптимізує роботу всіх органів і систем, а й сприяє метаболізму. Особливо крижана вода, адже у такому разі організм ви­трачає додаткову енергію на зігрівання.
Вітаміни — вам на допомогу. Вітаміни групи В дають енергію і пожвавлюють метаболізм, як і кальцій. Тож нежирні молочні продукти, випічка з висівками мають бути у вашому раціоні.
Додайте спецій. Чорний перець, карі, перець чилі, імбир допомагають спалювати зайвий жир.
Корисна клітковина. Ця речовина запобігає «накопиченню» зайвих кілограмів в організмі й зберігає відчуття ситості на довший час. Її багато у цільнозернових продуктах, овочах і фруктах.