Крейсерський хід фаворитів

24.03.2017
Крейсерський хід фаворитів

Найважче у «плей-оф» фавориту чемпіонської гонки — львівським «кажанам» — грається проти волейболістів iз Вінниці. (Фото з сайта ФВУ.)

Нинішній єврокубковий сезон у лідера жіночого волейболу — южненського «Хіміка» — зовсім не склався. Не змогли підопічні Андрія Романовича пробитися до основного раунду Ліги чемпіонів. Не надовго затрималися багаторазові чемпіонки України й у Кубку ЄКВ, де в 1/8 фіналу програли сербській «Візурі». 

Абсолютний рекорд

Утім дівчатам Романовича все ж удалося залишити в поточному сезоні вагомий слід на міжнародній арені. Продемонструвавши 100-відсотковий результат у регулярному чемпіонаті-2016/2017, «Хімік» разом зi швейцарським «Волеро», португальським «Порто Волей», іспанським «Логроньо» і болгарською «Маріцею» склав п’ятірку європейських клубів, які без очкових втрат пройшли внутрішню «регулярку».
Загалом южненський колектив став першим у жіночій українській суперлізі колективом, якому вдалося встановити подібне досягнення. 28 матчів без поразок — і підопічні Андрія Романовича як беззаперечнi фаворитки готуються до підкорення сьомого поспіль чемпіонського титулу.
Згідно з регламентом, цьогорічний «плей-оф» у жіночій суперлізі пройде за форматом двох з’їзних турів: перший  відбудеться в Тернополі, на майданчику другої команди «регулярки» — «Галичанки»; другий, зрозуміло, прийме Южний. На старт вирішального етапу ЧУ «Хімік» вийде з трьома очками. «Галичанка» матиме два бали, луцьку «Волинь» за третю позицію в регулярному сезоні нагородили перед початком медальної серії одним пунктом. А вінницькому «Білозгар-Медуніверситету», котрий замкнув «топ-4» й не отримав ніякої очкової надбавки, в боротьбі за призові місця буде найскладніше. Хоча, можливо, вінницькі волейболістки вже й виконали завдання на сезон — вперше в історії клубу пробилися до «плей-оф». За місце в першій четвірці в напруженому протистоянні вінничанки випередили другу команду попередньої першості — запорізьку «Орбіту». 
На перший погляд, відсутність титулованого запорізького клубу в медальному «плей-оф» виглядає сенсаційно, проте після серйозного омолодження, що пережив колектив Ірини Комісарової минулого міжсезоння, п’яте місце в «регулярці»-2016/2017 — явище закономірне. «Суперник виявився досвідченішим, тому й випередив нас у битві за місце в першій четвірці», — відзначила головний тренер «Орбіти», котрій у підсумку забракло однієї перемоги над безпосереднім конкурентом для продовження боротьби за медалі.

Чемпіонська перепона

Близьким до рекорду, встановленого «Хіміком», був і лідер чоловічої суперліги — львівський «Барком-Кажани». Але пройти без поразок весь регулярний турнір йому завадив харківський «Локомотив», котрий завдав львів’янам єдиного в сезоні фіаско.
У минулі роки саме «залізничники» виступали в ролі абсолютного фаворита ЧУ, проте, залишившись торік без фінансової підтримки «Укрзалізниці», найтитулованіший клуб країни втратив крейсерський хід і був змушений поступитися місцем на волейбольній вершині «Кажанам». Попри ще не завершений статус заключної фази національного чемпіонату, в якій змагаються чотири найсильніші колективи «регулярки», сумніватися, що саме львівська команда виграє чемпіонський титул, не доводиться. У перших двох з’їзних турах другого етапу ЧУ «Кажани» без особливих проблем виграли всі свої матчі. Двічі — у Вінниці та Хмельницькому — підопічні латвійського наставника Угіса Крастіньша переграли й «Локо» (3:1 і 3:1), котрий iз другим результатом завершив регулярний сезон i на цьому ж таки місці йде в «плей-оф». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Турнір за 1-4 місця. Другий етап. 2-й тур (Хмельницький). «Барком-Кажани» — «Вінниця» — 3:2, «Локомотив» — «Новатор» (Хмельницький) — 3:0, «Вінниця» — «Новатор» — 3:1, «Барком-Кажани» — Локомотив» — 3:1, «Локомотив» — «Вінниця» — 3:1, «Новатор» — «Барком-Кажани» — 1:3.
Турнірне становище: «Барком-Кажани» — 19, «Локомотив» — 14, «Вінниця» — 5, «Новатор» — 4.
Турнір за 5-8 місця. Другий етап. 1-й тур. «Буревісник» (Чернігів) — «Фаворит» (Лубни) — 3:2, «Дніпро» — «Юридична академія» (Харків) — 1:3, «Фаворит» — «Юракадемія» — 0:3, «Буревісник» — «Дніпро» — 3:2, «Дніпро» — «Фаворит» — 3:1, «Юракадемія» — «Буревісник — 1:3.
Турнірне становище: «Буревісник» — 10, «Юракадемія» — 7, «Дніпро» — 6, «Фаворит» — 1.
* * *
Чемпіонат України. Суперліга. Жінки. Підсумкова таблиця після регулярного сезону: «Хімік» — 84, «Галичанка» — 67, «Волинь» — 49, «Білозгар» — 42, «Орбіта» — 40, «Педуніверситет-ШВСМ» — 22, «Регіна» — 21, «Сіверськодончанка» — 9.