НОВИНИ ПЛЮС

24.03.2017

Росія зриває зустріч «нормандської четвірки»

Сьогодні у Парижі має відбутися чергова зустріч «нормандської четвірки» на рівні заступників міністрів, проте Росія відмовляється надсилати до столиці Франції свого делегата. Про це заявив у Вашингтоні перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.
Пристайко не виключив, що зустріч чиновників відбудеться й без участі представника РФ. Відповідаючи на питання, чи планується перенесення цієї зустрічі через відсутність Росії, представник МЗС України відповів: «Ні, я думаю, що ми її будемо проводити». Пристайко підкреслив важливість проведення чергового засідання в Парижі. «Але якщо Росія вважає, що їй нема чого сказати за столом «нормандської четвірки», лідери якої погодилися про проведення зустрічі, значить, ми спеціально будемо проводити її, спеціально будемо говорити за відсутності росіян про те, що ми можемо зробити», — сказав він.
Заступник міністра також повідомив, що в Парижі технічно будуть присутні представники всіх чотирьох груп, що беруть участь у роботі «нормандської четвірки». Крім того, там заплановано участь керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який приїде для того, щоб зробити доповідь по нинішній ситуації.

Париж та Чорнобиль розгрібатимуть львівське сміття?

Львівська міська рада домовилася з французькою компанією Egis про те, щоб вона проектувала рекультивацію сміттєвого полігону в Грибовичах. Рада підписала з французькою компанією відповідний меморандум. У місті вже працюють французькі фахівці, які проведуть аналіз ділянок, виділених для об’єкта переробки твердих побутових відходів. Повідомляється, що фінансуватимуть проект за рахунок гранту французького уряду на суму 650 тисяч євро. Львівська міськрада розраховує розпочати роботи з рекультивації вже в 2017 році.
А тим часом мер Львова Андрій Садовий запропонував зробити у Чорнобильській зоні сміттєзвалище для всієї країни. «Львів щодня продукує 600 тонн відходів. Якщо, не дай Боже, трапиться біда в іншому місті? Київ продукує 3 тис. тонн відходів щодня. У нас є Чорнобильська зона. Чому б не зробити там резервний полігон, для всієї країни?» — спитав Садовий. Він також додав, що готовий сам співфінансувати створення такого полігону: «Як міський голова, коштом громади міста».
Нагадаємо, що раніше, під час засідання асоціації міст Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що у мера Львова Андрій Садового є всі необхідні умови для створення полігону для сміття. Сам Садовий можливість створення такого полігону бере під сумнів, акцентуючи на тому, що через відсутність місця для вивезення сміття у Львові склалися передумови для виникнення надзвичайної екологічної ситуації.

Фейгін вимагатиме дозволу на зустріч Сущенка з батьками

Захист українського журналіста Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Москві «за шпигунство», вимагатиме у слідства можливості подальших побачень журналіста з родичами. Про це дружина журналіста Анжела Сущенко повідомила в інтерв’ю «Укрінформу» після повернення з Москви, де побувала на побаченні з чоловіком у СІЗО «Лефортово». Зокрема, йдеться про батьків.
«Так, це дуже важливо. Ось уявіть собі: батьки Романа так хочуть поговорити з ним, хоч би телефоном. Адже навіть якщо їм дозволять побачення, така дорога для них досить важка, багато хвилювань. А так вони змогли б усе ж почути голос рідного сина», — зазначила Анжела. Також адвокат Сущенка Марк Фейгін клопотатиме про його зустріч зі священиком УПЦ Київського патріархату напередодні Великодня. «Ми з адвокатом клопотатимемо, щоб таку зустріч», — сказала Анжела Сущенко.