Вибух гібридної війни

24.03.2017
Вибух гібридної війни

Диміло весь день.

У четвер, 23 березня, близько 3-ї години ночі на Балакліївській базі озброєнь — це десь за 100 км від Харкова — виникла пожежа, яка спричинила детонацію крупнокаліберних снарядів. Вогонь спалахнув одночасно в кількох місцях, що й дозволило експертам включити до списку ймовірних причин загоряння факт диверсії. Цю інформацію на ранок озвучив у соціальних мережах головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. 
Міністр оборони Степан Полторак повідомив на брифінгу, що виконавцями злочину могли бути члени підісланої ДРГ. Служба безпеки, у свою чергу, вже відкрила кримінальне провадження за статтею «диверсія». Крім того, зареєстровано провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу «Недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки в умовах особливого періоду». Процесуальне керівництво в цих двох провадженнях, об’єднаних в одне, здійснює Головна військова прокуратура.
Перші вибухи були настільки сильними, що жителі навколишніх населених пунктів повибігали зі своїх помешкань i почали ховатися у підвалах. За кілька кілометрів було видно стовп вогню й густу димову завісу. Власники автомобілів масово виїжджали подалі від епіцентру лиха, створивши на дорогах затори. Рух залізничного транспорту пустили в обхід балакліївського напрямку, задіявши резервну схему. У цьому районі також закрили повітряний простір у радіусі 40 кілометрів для всіх літальних апаратів. Із перебоями працював мобільний і стаціонарний зв’язок. Ударною хвилею повибивало шибки у багатьох будинках. 
Евакуацію жителів навколишніх населених пунктів організували досить оперативно. За даними Держслужби з питань надзвичайних ситуацій, станом на 7:30 ранку четверга з Балаклії, Вербівки та Яковенкового вивезли майже 20 тисяч людей. «Усіх потерпілих тимчасово розселили в закладах освіти і соцзахисту на території Балаклійського району, — повідомила голова облдержадміністрації Юлія Світлична. — На засіданні оперативного штабу мною було поставлене завдання стосовно підготовки закладів до прийому людей. Також зараз вирішується питання виділення матеріальної допомоги потерпілим. Про проведення відновних робіт можна буде говорити після локалізації пожежі». Створено робочу групу експертів, які обстежать пошкодження як на самому складі, так і на цивільних спорудах. 
Тим часом вогонь охопив третину арсеналу, де зберігалося 138 тисяч тонн танкових та артилерійських снарядів 125-го і 152-го калібрiв. Територія бази займає 368 гектарів. У прес-службі ДСНС повідомили, що «до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та евакуації населення задіяли 154 одиниці техніки, в тому числі 74 автобуси, 25 карет «швидкої допомоги». У районі складів працюють 529 рятувальників. На залізничну станцію прибули пожежні потяги. Утiм прогнози щодо повної ліквідації НП залишаються невтішними, оскільки ви­бухи можуть тривати кілька днів. До того часу гасити вогонь практично неможливо. Розгін снарядів становить від 1 до 2 кілометрів. 
Як повідомив Степан Полторак, на боєздатність армії арсенальні втрати балакліївського складу не вплинуть, оскільки з початку АТО звідси вивезли чималу кількість боєприпасів i розосередили по інших сховищах. Водночас він віддав наказ посилити охорону інших об’єктів такого класу. 
До речі, це вже третя надзвичайна подія, що сталася на базах озброєння в Україні. Аналогічні НП мали місце у Лозовій та Новобогданівці. Підірвати зловмисники намагалися й балакліївські склади у грудні 2015 року, але завдяки пильності командування та особового складу диверсію пощастило попередити. Тоді ходили чутки, що ДРГ скинула на арсенальне сховище вибухівку за допомогою дронів. Утiм військові про такі методи боротьби диверсантів у тилу не повідомляли.