Кривава змова з Путіним

24.03.2017
Кривава змова  з Путіним

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич подав до Національної прокуратури Польщі заяву про підозру в скоєнні дипломатичної зради колишнім прем’єром Польщі Дональдом Туском у справі Смоленської катастрофи, яка сталася 10 квітня 2010 року. Нагадаємо, внаслідок катастрофи літака Ту-154 при заході на посадку на аеродром Смоленська загинули президент Польщі Лех Качинський і ще 95 осіб iз найвищого політичного і військового керівництва держави разом з екіпажем.
На думку пана Мацеревича, яку він висловив польським ЗМІ, «колишній прем’єр має відповідати перед судом, і суд повинен поставитися до нього у відповідності з законом». Міністр оборони Польщі зазначає, що в даному випадку йдеться не про недбалість, а про злочин iз боку Туска, якого нещодавно було переобрано на посаді президента Європейської Ради.
«Прем’єр Дональд Туск уклав iз Володимиром Путіним нелегальну угоду на шкоду Польщі і повинен за це відповісти. Жодна посада в польській чи європейській інституції не звільняє від відповідальності за настільки серйозні злочини, в яких підозрюють Туска», — стверджує Антоній Мацеревич.
Речниця Національної прокуратури Польщі Ева Вільк підтвердила, що заяву Мацеревича було зареєстровано в прокуратурі. За її словами, йдеться про справу щодо підозри Туска в дипломатичній зраді в справі Смоленської катастрофи. «Підозра стосується статті 129 Кримінального кодексу, яка передбачає 10 років ув’язнення для осіб, які у відносинах з урядами інших країн чи зарубіжних організацій діяли на шкоду Польщі», — додає пані Вільк.
Польська влада закидає Туску, зокрема, те, що він віддав міжнародне слідство і первинне розслідування у справі Смоленської катастрофи в руки росіян і не вимагав негайного повернення уламків літака президента Качинського одразу після катастрофи. Згідно з останніми соцопитуваннями, більше 75% поляків вважають, що уряд прем’єра Туска не доклав достатньо зусиль до пошуку причин трагедії. 
Нагадаємо, що на сторінках «УМ» упродовж 2016 року були опубліковані результати приватного розслідування Смоленської катастрофи, яку не лише експерти, а й високопосадовці Польщі вважають терактом. 
«УМ» неодноразово наголошувала на незрозумілій ролі пана Туска під час розслідування трагедії російською стороною, якого в самій Польщі через це зарахували до так званого «Клубу фанатів Путіна» і вважають, що він має постати за це перед Міжнародним військовим трибуналом разом із Путіним, Медведєвим та іншими.