Помилок не пробачили: «Донбас» переміг рейтинг-фаворита «золотої» серії

28.03.2017
Помилок не пробачили: «Донбас» переміг рейтинг-фаворита «золотої» серії

У першому матчі фінальної серії «Кременчуку» не вдалося в рідних стінах стримати досвідчених хокеїстів «Донбасу». (Фото з сайта УХЛ.)

Коли напередодні фіналу чемпіонату країни головний тренер «Кременчука» Дмитро Підгурський говорив, що місто живе хокеєм, він не перебільшував.
 
У промисловому центрі Полтавщини вже не один рік чекають результату від своїх хокеїстів, котрі поступово, крок за кроком, наближались до заповітної вершини.
 
Нинішній регулярний сезон в українській хокейній лізі «Кременчук» завершив на першому місці.
 
На одному диханні підопічні Підгурського подолали й півфінальний бар’єр, уперше в клубній історії здобувши нагоду поборотися за національне «золото».
 
Відтоді як мало кому відомий «Кременчук», складений із 16-річних юнаків, розпочав грати в юніорській лізі Білорусі, минула вже половина декади.
 
Разом iз лідерами команди зросли й досвід наставника, й клубні амбіції.
 
Після здобуття в минулому національному розіграші «бронзи» перед вихованцями Дмитра Підгурського замерехтіло на горизонті чемпіонство, думкам про яке небезпідставно посприяв і чинний чемпіон країни — «Донбас», який наприкінці «регулярки» несподівано «закульгав».
 
Словом, у Кременчуці, звідки на правах першого «сіяного» минулої неділі місцева команда розпочала свій вирішальний похід по «золото», чекали успішного початку чемпіонської кампанії.
 
Аншлаг на ковзанці «Айсберг», армія небайдужих біля великих екранів на місцевій площі Незалежності — всі вони бажали хокеїстам «Кременчука» успішного старту в «золотій серії» проти іменитого донецького клубу.
 
Після своєї нервової півфінальної серії з «Кривбасом», яка затягнулася на п’ять матчів, декому здавалося, що донецькі хокеїсти не зможуть повністю відновитися до першого побачення з переможцем «регулярки», котрий, у мінімальні терміни розібравшись зі столичними «генералами», мав на кілька діб більше підготовки, ніж опоненти.
 
Утім, як часто буває в таких ситуаціях, довготривале очікування надважливого дійства не кращим чином відбилося на кондиціях малодосвідченого претендента на високі місця.
 
Попри гостьовий статус поєдинку та відчутну вболівальницьку підтримку, що мав «Кременчук» у першому поєдинку фіналу, лідерство в серії, котра загалом триватиме до чотирьох перемог, захопив саме «Донбас».
 
«У поєдинках за чемпіонство ми не повинні припускатися дитячих помилок. Утім одного разу ми помилилися в першому періоді, ще раз — у другому.
 
Та й третій гол отримали, не розібравшись iз заміною воротаря», — пояснив причини поразки Дмитро Підгурський.
 
Наставник «Кременчука» визнав, що не всі його підопічні змогли впоратися з хвилюванням:
 
«Довелося перейти на гру в три ланки — декого посадили на лаву».
 
Хай там як, а бойове хрещення в «золотій битві» молоді хокеїсти з Полтавщини пройшли, відтак у подальших поєдинках хвилюватимуться значно менше й згадають, як перемагали «Донбас» у регулярному сезоні.
 
Головний же тренер донецького клубу Сергій Вітер, котрий, нагадаємо, наприкінці «регулярки» на тренерському містку змінив Анатолія Степанищева, зберігає спокій.
 
«Жодних секретів у грі «Кременчука» для нас немає — ми просто працюємо», — констатував очільник «червоно-чорних». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Фінальна серія (до чотирьох перемог). Перша гра. «Кременчук» — «Донбас» — 1:3 (0:1, 0:1, 1:1; Коваленя, 43 — Кочетков, 14; Єгоров, 23; Бабинець, 60).