Туманна перспектива: через програш хорватам збірна України «пішла на дно» турнірної таблиці ЧС-2018

28.03.2017
Туманна перспектива: через програш хорватам збірна України «пішла на дно» турнірної таблиці ЧС-2018

Українським футболістам не вдалося відібрати очки у хорватів на «Максимірі». (Фото з сайта www.rbc.ua.)

Гостьовий матч української національної команди в Хорватії, до якого вона готувалася з подвійною енергією, завершився доволі прогнозовано.
 
Відібрати очки у фаворита секстету «І» «синьо-жовті» не змогли. І хоча до завершення групового раунду відбору ЧС-2018 наші футболісти зіграють ще п’ять поєдинків, включно з матчем-відповіддю проти хорватів, можливостей виграти «пульку» у підопічних Андрія Шевченка залишається не так уже й багато.
 
Більше того, після поразки в Загребі, котра стала для українських збірників першою невдачею в поточній кваліфікації, й паралельного успіху двох інших претендентів на поїздку на «мундіаль», боротьба за друге, умовно-прохідне, місце в групі набула обрисів запеклої битви.
 
Щоб перемогти в ній, команді Шевченка доведеться все ж показати більш змістовний футбол, ніж той, в який вона грала на «Максимірі», демонструючи до господарів занадто велику повагу, а місцями й острах.
 
Як часто буває з молодими (у матчі за першу збірну дебютував 20-річний захисник «Карпат» Микола Матвієнко) та позбавленими серйозного ігрового досвіду футболістами — а їх, варто визнати, в нашій збірній неймовірно багато, вони в матчі проти лідера європейського футболу припустилися значної кількості помилок, при цьому компенсувати їх продуктивними діями не змогли.
 
За таких умов мінімальна поразка хорватам виглядає не так уже й погано, хоча, за великим рахунком, пропустити від фаворита секстету П’ятов та К° могли більше за один м’яч, автором котрого став екс-гравець «Дніпра» Нікола Калинич. 
 
Інший форвард «картатих» Маріо Манджукич віддав належне супернику, сказавши, що збірна України показала хороший футбол.
 
Утім, як критично відзначив лідер української команди Андрій Ярмоленко, проблемою для нашої збірної стала нульова реалізація голевих моментів.
 
Із такими показниками потрібного результату не досягають. Відтак на екваторі відбору «синьо-жовті» «випали» з лідируючого тандему, знову опинившись у традиційній для себе ситуації «колективу, що наздоганяє потяг».
 
«Це був важливий поєдинок, і в подальшому, можливо, будемо кусати собі лікті. Хоча сподіваюсь, що справа до цього не дійде», — відзначив півзахисник «синьо-жовтих» та німецького «Шальке»  Євген Коноплянка.
 
Чого ж не вистачило «синьо-жовтим» на «Максимірі» для позитивного результату? За словами того ж Коноплянки, в першу чергу — зіграності.
 
А ще наші збірники вкотре діяли прогнозовано й прямолінійно. Хорвати чекали загрози з флангів від суперника.
 
Тренерський штаб української команди так і діяв, зробивши ставку на своїх «вінгерів» — Ярмоленка та Коноплянку.
 
«Вони, звісно, попсували нам нерви, але, загалом, нам удалося нейтралізувати лідерів збірної України», — сказав нападник «Ювентуса» Манджукич.
 
Тепер же, опинившись у компанії з Туреччиною на третьому щаблі турнірної таблиці, тренерський штаб «синьо-жовтих» мусить поміркувати над тим, як додати грі збірної динамічної жвавості та голевого забарвлення.
 
Здається, варто звернути увагу Андрію Шевченку й на інший, важливий компонент підготовки збірних, якими є товариські матчі.
 
Адже, очоливши українську національну команду, його штаб віддає перевагу закритим зборам перед контрольними поєдинками.
 
«Для нас іще нічого не втрачено, будемо рухатися вперед», — зберігаючи оптимізм, каже Шевченко.
 
Під час своєї ігро­вої кар’є­ри, у 2006 році, очільник української збірної виступав на «мундіалі». То, загалом, була єдина поява «синьо-жовтих» на планетарному форумі... Цікаво тепер, як розгортатиметься кар’єра у Шевченка-тренера?
 
Наступний свій матч українці зіграють 11 червня — в гостях проти Фінляндії. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. Група І. 
5-й тур.
 
Хорватія — Україна — 1:0
Гол: Калинич, 38
 
Хорватія: Субашич, Єдвай, Віда, Мітрович, Піварич, Модрич, Бадель, Ракитич (Ковачич, 79), Брозович (Рог, 90), Манджукич, Калинич (Крамарич, 88)
 
Україна: П’ятов, Бутко, Кучер, Ордець, Матвієнко, Ротань (Сидорчук, 77), Степаненко, Ярмоленко, Коваленко (Бесєдін, 85), Коноплянка, Кравець (Селезньов, 59)
 
Попередження: Ротань, 37 (У)
 
Загреб, стадіон «Максимір»
 
Головний суддя —Лаос (Іспанія)
* * *
Туреччина — Фінляндія — 2:0, Косово — Ісландія — 1:2.
 
Турнірне становище: Хорватія — 13, Ісландія — 10, Україна, Туреччина — 8, Фінляндія, Косово — 1.