Подалі, але недалеко: на Херсонщині виростуть котеджні містечка для кримських татар

28.03.2017
Подалі, але недалеко: на Херсонщині виростуть котеджні містечка для кримських татар

Житло для вимушених переселенців із півострова Крим побудують за рахунок іноземних інвестицій.
 
Туреччина надає понад півмільйона доларів під потреби будівництва для людей, які були змушені тікати від переслідування окупаційною владою Росії з півострова Крим.
 
Вирішується питання із затвердження необхідної проектної документації та виділення земельних ділянок під забудову неподалік адмінкордону з окупованим півостровом.
 
— Першими новоселами стануть представники кримськотатарського народу, які просто залишали свої будинки та виїжджали на материкову частину України від політичного переслідування з боку російської влади у Криму, — розповів один з активістів Меджлісу Різа Шевкієв.
 
— Для вимушених переселенців це буде сигнал про те, що їхні проблеми не залишилися поза нашою увагою. Відзначимо, що за останні два роки понад 30 тисяч представників кримськотатарського народу залишили захоплений Росією півострів. Більше третини людей вибрали для себе в якості нового місця проживання саме Генічеський район на Херсонщині. Процес міграції не зупиняється: кримські татари говорять, що російська влада зараз робить усе можливе для того, щоб зробити їхнє життя на півострові нестерпним.
 
— У Криму зараз миру між людьми немає, сусіди «здають» один одного, так само, як робили це при Сталіні, — розповів один із вимушених переселенців, що разом із родиною облаштував своє життя у Генічеську.
 
— Після того, як на людину напишуть донос до правоохоронних органів, вибір у нєї залишається: або сісти у в’язницю, або виїхати з півострова. Будівництво котеджних містечок допоможе представникам кримськотатарського народу зберегти свою культуру та тісні зв’язки між родичами. Реалізація проекту з будівництва житла для вимушених переселенців із Криму також передбачає розвиток соціальної сфери у цих селищах: створення дитсадків, шкіл, магазинів та будівництво храмів і будинків культури. У місцях компактного проживання буде створено всі умови для того, щоб забезпечити права людей на отримання освіти рідною мовою.
 
— Представники турецької сторони створять усі можливості для того, щоб якнайшвидше побудувати першу тисячу квартир на території Херсонської області, — розповів активіст Меджлісу Різа Шевкієв.
 
— Компактні селища кримських татар розташують недалеко від контрольно-пропускних пунктів у Генічеському районі та у районах Чаплинки й Каланчака.
 
Нагадаємо, що в січні минулого року Всесвітній конгрес кримських татар домігся від Генічеської райради виділення 20 соток землі на Арабатській Стрілці, по території якої проходить кордон із Кримом, під зведення мечеті. Це будівництво також профінансували представники чинної влади в Анкарі та тамтешнє земляцтво кримських татар.