День (не)волі: у Білорусі досі тривають затримання учасників протестів

28.03.2017
Святкування Дня волі (99-ї річниці проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки 25 березня 1918 року) в Мінську обернулася масовими затриманнями та побиттями мирних мітингарів.
 
Олександр Лукашенко заявив, що не допустить, аби «в Білорусі повторився український варіант» розвитку подій. І слова свого дотримав. 
 
Демонстранти зібралися на площі Якуба Коласа. Вони скандували «Живе Білорусь!», «Йди», та інші гасла.
 
Але головною вимогою до влади мало стати скасування декрету №3, який у Білорусі називають «антидармоїдним». Раптом з’явилися автозаки та автобуси з бійцями ОМОНу.
 
Сотні екіпірованих спецпризначенців вишикувалися в шеренгу зі щитами та кийками та з гуркотом посунули на мирних громадян, які стали відступати в бік входу до метро.
 
Тоді пролунала команда, і силовики кинулися в атаку.
 
Спецпризначенці хапали молодь, жінок, літніх людей — усіх, хто траплявся їм на шляху, та кидали в автозаки. Над площею було чути крики людей, котрі потрапили під силовий «каток».
 
За тим, що відбувалося, з жахом спостерігали люди, які випадково опинилися в районі площі Якуба Коласа, адже там розташовано багато магазинів i кав’ярень. 
 
Ще до початку акції, яка, за великих рахунком, так і не відбулася, Мінськом, а також регіонами Білорусі прокотилася хвиля масових затримань активістів демократичних сил.
 
Серед затриманих — голова Білоруського Гельсінського комітету Олег Гулак, а також журналісти, в тому числі й закордонних компаній Бі-Бі-Сі, Міжнародного французького радіо та інших.
 
Пізніше того ж дня їх відпустили. Дорогою до місця збору учасників був затриманий один із організаторів акції 25 березня Денис Садовський.
 
У ніч на суботу в Бресті з потяга зняли та затримали екс-кандидата в президенти Білорусі на виборах 2010 року, політика та поета Володимира Некляєва.
 
Затримання тривають по всій країні. Поки не можна назвати точну кількість затриманих та постраждалих від дій силовиків, та, судячи з усього, йдеться про сотні людей.
 
ЄС та США засудили жорстокі дії силовиків під час акцій у Мінську.
 
У Сенаті Польщі 27-28 березня відбувається VIII засідання Міжпарламентської асамблеї Сейму і Сенату Республіки Польща, Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки.
 
Парламентарії трьох держав дебатуватимуть, зокрема, про політику щодо Білорусі.