Визначили майбутнє: головне про нову спільну декларацію країн-членів ЄС

28.03.2017
Лідери 27 держав Європейського Союзу, окрім Великої Британії, підписали в Римі спільну декларацію, яка визначає майбутнє Європейського Союзу.
 
«Будемо працювати спільно, залежно від потреб та на різних швидкостях, одночасно йдучи у тому самому напрямку», — наголошується у Римській декларації.
 
Підписання документа про майбутнє спільної Європи мало символічне значення, відбулося у тій же залі Капітолію у Римі, де рівно 60 років тому було підписано Римські договори про створення ЄС.
 
Підписання Римських договорів 25 березня 1957 року дало початок євроінтеграції.
 
Теперішній спільний документ визначає напрямки розвитку і межі Євросоюзу на найближчі роки та обіцяє вдихнути нове життя в європейський проект. 
 
«Я підпишу, мої дорогі друзі, Римську декларацію тією самою ручкою, якою користувався представник Люксембургу при підписанні 1957 року Римського договору: ці підписи залишаються надовго», — заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
 
Прибувши на саміт, він спрогнозував, що Євросоюз святкуватиме і соту річницю. 
 
Лідери ЄС зобов’язалися у декларації працювати задля досягнення чотирьох цілей: збільшення безпеки на основі захисту зовнішніх кордонів та боротьби з тероризмом, забезпечення економічного зростання, підтримки соціальної політики, а саме боротьби з безробіттям та соціальною ізоляцією, зміцнення ЄС на міжнародній арені.
 
Європа потребує захисту, і від внутрішніх євроскептиків та популістів, і від зовнішніх атак конкурентів із Москви чи Вашингтона.
 
Напередодні підписання Римської декларації президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер застеріг президента США Дональда Трампа від розпалювання антиєвросоюзівських настроїв, оскільки розпад ЄС означатиме нову війну на Балканах.
 
За його словами, ентузіазм Трампа щодо виходу Британії з ЄС «дивує і дратує».
 
«Я сказав віце-президенту: «Не робіть цього, не заохочуйте інших до виходу (з ЄС. — Ред.), бо якщо Європейський Союз розпадеться, ви отримаєте нову війну на західних Балканах», — розповів Юнкер.
 
На думку президента Єврокомісії, важливо запропонувати країнам регіону перспективу членства в ЄС: «Якщо ми залишимо їх на самоті — Боснію та Герцеговину, Республіку Сербську, Македонію, Албанію, усі ці країни, — ми знову отримаємо війну».